Het stuk gaat over het bijzondere en aangrijpende verhaal van Zaineb Toama, die in 1997 vanuit Irak naar Nederland vluchtte.
Het stuk gaat over het bijzondere en aangrijpende verhaal van Zaineb Toama, die in 1997 vanuit Irak naar Nederland vluchtte. Foto: Bob Awick

Gelachen en gehuild tijdens 'Zina's reis'

Algemeen

BUSSUM Toneelstuk 'Zina's reis' kreeg zaterdag in de grote zaal van Spant! een staande ovatie. Het publiek heeft gelachen en gehuild en weet nu meer over de lange weg van een vluchteling.

"Ik vond het geweldig zaterdagavond en was superblij met alles wat we gedaan hebben", vertelt een trotse Zaineb Toama. "Het verhaal is deels gebaseerd op mijn eigen verhaal met een deel fictie en werd gespeeld door spelers van De Schakel en een aantal vluchtelingen. Ik neem mijn petje af voor de mensen die nog nooit op het toneel hebben gestaan en ook nog slecht Nederlands spreken of helemaal niet."

"Door het toneelstuk heeft het publiek gezien wat voor zware weg vluchtelingen af moeten leggen om naar het land van bestemming te komen en de integratie in het nieuwe land. Het is een zwaar thema en ik heb het toneelstuk samen met Monique Bandèl van toneelvereniging De Schakel geschreven. Wel hebben we geprobeerd om het toneelstuk luchtig te houden, maar met een duidelijke boodschap: iedereen heeft zijn eigen problemen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant