De Tindalvilla heeft al een internationaal monumentenschildje.
De Tindalvilla heeft al een internationaal monumentenschildje. Foto: Jaap van Hassel

Een schildje voor elk monument

Cultureel

BUSSUM -  Bussumers die in een gemeentelijk monument of rijksmonument wonen, hebben onlangs een brief ontvangen van de Historische Kring Bussum (HKB) met de vraag of ze het leuk vinden om een herkenningsschildje aan te brengen op de gevel. 

Het schildje geeft aan dat het gebouw een bijzondere, culturele waarde heeft. Voor geïnteresseerden en toeristen heeft het schildje daarmee ook informatieve waarde. Klaas Oosterom van de HKB legt uit wat de bedoeling is: "We hebben 60 eigenaren een brief gestuurd met de vraag of ze zo'n schildje een goed idee vinden. Een paar mensen vinden het niets, maar we hebben ook veel positieve reacties gehad. De mensen zien het vooral wel zitten omdat het toch een bepaalde status geeft aan een gebouw."

In heel Gooise Meren zijn er veel panden die voor zo'n schildje in aanmerking komen. "We hebben hierover wel met collega's uit Naarden contact gehad, maar daar wilde de oproep niet zo van de grond komen. Het zou wel heel leuk zijn als ook in Naarden deze schildjes worden geplaatst, daar staan immers veel monumenten."

Op sommige plekken wordt al het internationale schildje gevoerd, zoals bij de Tindalvilla in Bussum en bij de Grote Kerk in Naarden. Maar er bestaan meer varianten. "De ANWB heeft ook een eigen ontworpen schildje en dan is er nog de keuze dat een gemeente een eigen schildje bijvoorbeeld met het logo van Gooise Meren kan ontwerpen. Of er kan lokaal worden gekozen, bijvoorbeeld voor Bussum de 5 boekweitkorrels uit het oude gemeentewapen of in Naarden een afbeelding van de adelaar. Maar eerst maar eens kijken of men het überhaupt een goed idee vindt, daarna kijken we verder."

Uit de krant