Kinderarts Lasham:
Kinderarts Lasham: "Door die reclames maak drank drinken cool en spannend, terwijl het juist voor sukkels moet zijn" Foto: Pixabay

Aanval op Gooise drankkoeriers en het extreme alcoholgebruik jeugd geopend

Zorg & gezondheid

REGIO - Minderjarige jongeren in deze regio drinken veel meer alcohol dan leeftijdsgenoten elders in het land. Tijd voor actie dus, vinden meerdere partijen. "Alcohol moet voor sukkels zijn", zo stellen ze. 

Ook kinderarts Carole Lasham van Tergooi maakt zich grote zorgen over het grote aantal jongeren dat sterke drank nuttigt en bewusteloos in het ziekenhuis belandt. "En altijd hebben ze wodka op", vertelt ze.

Lasham is vrijdag een van de aanwezigen bij de door Gooise middelbare scholen gehouden manifestatie 'Stop alcoholgebruik jongeren!' in het Hilversumse Comenius College. Zij 'verwelkomt' jaarlijkse tussen de 32 en 36 'comazuipers'. Daarbij beseft ze dat lang niet iedereen die bewusteloos is geraakt in het ziekenhuis komt. Het daadwerkelijke aantal ligt dus nog hoger. De gemiddelde leeftijd is ook al jaren hetzelfde: tussen de 15 en 16 jaar. Dat is dezelfde leeftijd als voor de verhoging van de leeftijdsgrens van alcohol van 16 naar 18 jaar.

Toch is die verhoging een goede maatregel, vindt de Naardense. Het probleem is vooral dat alcohol normaal wordt gevonden en kinderen van veel ouders gewoon mogen drinken. Bovendien komt het overal via reclames voorbij. "Door die reclames maak je het cool en spannend, terwijl het juist voor sukkels moet zijn. Daar begint het allemaal mee: met bewustzijn, bewustzijn, bewustzijn."

Wodkakoerier al opgepakt
Wel is Lasham blij met het bericht dat afgelopen week een zogenaamde 'wodkakoerier' werd betrapt en een boete kreeg van 1360 euro. Immers, bij de reguliere verkooppunten moeten jongeren hun legitimatie tonen, bij zo'n koerier hoeft dat niet. En hij of zij is zeven dagen in de week en 24 uur per dag beschikbaar. De kinderarts zag meerdere jongeren bewusteloos in het ziekenhuis komen nadat er contact was geweest met een wodkakoerier. "En die jongeren hebben dan uren gemist. In die tijd kan er van alles gebeuren."

Het optreden tegen de man was een gezamenlijke actie van gemeente en politie. Uit een deze zomer gestart onderzoek kwam onder andere het telefoonnummer van de man meerdere malen naar voren. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, stelt dat deze actie de start is van een strenge aanpak van deze drankkoeriers. "Het alcoholgebruik onder jongeren in de Gooi- en Vechtstreek is zorgwekkend. Een koerier die in de avonduren in de openbare ruimte alcohol aflevert aan minderjarige jongeren is absoluut ontoelaatbaar."

Probleem heeft de volste aandacht
De gemeente en politie stellen dat de verkoop van sterke drank zonder vergunning strafbaar is en dat ook minderjarigen kans lopen op een boete wanneer zij alcoholhoudende drank bij zich hebben.

Volgens de middelbare scholen in de regio is het vijf voor twaalf. Zij slaan de handen ineen om alcoholmisbruik door jongeren aan te pakken. Vrijdag worden zo'n 300 ouders, scholieren en andere betrokkenen verwacht op een discussiebijeenkomst op het Comenius College in Hilversum. Het opgestelde manifest wordt daar overhandigd aan Broertjes.

Uit de krant