Afbeelding
Foto: Bob Awick

Plan 'toeristentaks' van tafel

Politiek

GOOISE MEREN - De drukst bezochte attracties van de gemeente Gooise Meren - speelpark Oud Valkeveen, theater Spant! en het Muiderslot - kunnen opgelucht ademhalen: ze hoeven vanaf volgend jaar geen bedrag aan 'vermakelijkhedenretributie' te betalen. Het gemeentebestuur doet het voorstel om deze toeristentaks te schrappen. De gemeenteraad moet er nog wel mee akkoord gaan.

Voor alle andere attracties met een lager aantal bezoekers, was het plan al van tafel. Het doorvoeren van de belasting stuitte eerder op veel protest van de beoogde betalers ervan. De attracties, en dan vooral speelpark Oud Valkeveen, waren fel tegen de belasting. Ze zouden de belasting moeten doorberekenen aan hun bezoekers en vreesden dat het aantal bezoekers zou dalen.

Onderzoek naar alternatieven
Het gemeentebestuur gaat nu zoeken naar alternatieven voor de veelbesproken belastingen. Daar moet volgend jaar meer bekend over worden.
Overigens blijft de deur voor de 'vermakelijkhedenretributie' wel op een kier staan. Het gemeentebestuur stelt voor het plan wel vast te stellen, maar het te betalen bedrag op nul euro te zetten. Mocht er toch geen alternatief worden gevonden dan kan er alsnog een bedrag geheven gaan worden zonder dat daar eerst weer veel over gesproken moet worden.

De raad praat komende week over het voorstel. Er moet dan volgende maand over besloten worden.

Uit de krant