Afbeelding
Foto: Bob Awick

Nog harde noten te kraken voor akkoord aankoop Crailo

Politiek

BUSSUM - Er moet nog heel wat gebeuren voordat de gemeenteraad van Gooise Meren akkoord kan gaan met de aankoop van Crailo. Dat bleek woensdagavond toen de gemeenteraad over het plan daartoe vergaderde. 

De meeste raadsleden reageren vol lof over de plannen met Crailo en stellen dat het te bouwen buurtschap een echte aanvulling gaat vormen voor de gemeente en de regio. Maar over het hele proces daartoe, gaat volgens nagenoeg de hele gemeenteraad veel te snel. "We moeten nu al na slechts een paar maanden een knoop doorhakken over een plan waar de komende twaalf jaar onze handen vol aan hebben en wat ons zal bezig houden", betoogde onder meer de VVD. Maar de gemeente moet wel snel handelen, zo antwoordde wethouder Boland. Dat heeft onder meer te maken met deadlines van de provincie, nu nog de eigenaar van de grond. 

Zeggenschap ook groot probleem
Een ander probleem voor de hele gemeenteraad was de zeggenschap die de gemeente heeft bij de totstandkoming van de bouwplannen. De gemeente gaat de grond samen aankopen en ontwikkelen met buurgemeenten Laren en Hilversum. De kosten worden voor 55 procent betaald door Hilversum, voor 35 procent door Gooise Meren en 10 procent door Laren.

De zeggenschap over het plan wordt volgens dezelfde sleutel verdeeld. En dat steekt de raad. "We hebben straks een buurtschap waarvan de bewoners voor het grootste deel op Bussum gericht zullen zijn, maar toch mogen we niet echt zelf bepalen wat er gaat gebeuren. Sterker nog: we hebben altijd de steun van Hilversum nodig en Hilversum heeft zodoende ook weer altijd een veto. Dat moet anders", zo klonk het. De gemeenteraad drong er op aan dat Gooise Meren en Hilversum allebei evenveel zeggenschap zouden krijgen. Anders dreigt Gooise Meren de aankoop te blokkeren. 

De gemeenteraad van Gooise Meren hakt halverwege december de knoop door voor de aankoop van Crailo. Dat gebeurt tegelijkertijd met de gemeenteraden van Hilversum en Laren. 

Uit de krant