Juf Mijke is docent Engels en publiceerde onlangs het kinderboek 'Dex'.
Juf Mijke is docent Engels en publiceerde onlangs het kinderboek 'Dex'. Foto: Bob Awick

Juf van Goois Lyceum schrijft kinderboek

Algemeen

BUSSUM - De 39-jarige Mijke Pelgrim is docente Engels en staat al ruim tien jaar voor de klas. Kinderen en schrijven zijn ook al jaren haar passie. Zo schreef Pelgrim columns en volgde een schrijfcursus voor kinderboekenschrijfster. Toen ze met een gebroken enkel op de bank lag ontstond het idee voor het boek 'Dex - over school en andere ellende', dat nu al werd gebombardeerd tot 'Kinderboek van de Week' bij Libris.

Waarom heb je dit boek geschreven?
"Ik schreef al jaren columns en die zijn verzameld verschenen als het boek 'Juf in Actie'. Dat was in 2012. Ik was nu een beetje klaar met de vorm. Je moet je bij een column toch houden aan regels, zoals een beperkte lengte. Ik vind het mooi om je fantasie te laten gaan en dan te kijken waar je uitkomt. Ik ben wel blij dat het een niet al te dik boek is geworden. Ik weet uit ervaring dat tieners daar niet van houden."

Hoe is 'Dex' ontstaan?
"Toen ik mijn enkel brak kon ik niet alleen thuis blijven wonen op driehoog in Amsterdam met een gipsbeen. Dus moest ik noodgedwongen naar mijn ouders. Daar zat ik met heel veel tijd, want werken ging ook niet. Het was een pittige tijd, maar door over Dex te schrijven had ik iets om handen. Ik miste school en wilde iets vrolijks om over te schrijven. Dat werd dus Dex. Ik had het verhaal overigens niet kunnen schrijven zonder mijn leerlingen."

Waar gaat Dex over?
"Het boek gaat over vriendschap en de brugklas. Dex gaat met zijn beste vriend Brian uit groep 8 naar de brugklas. Dex wil niet naar de brugklas, maar gelukkig gaat hij met Brian. Dat maakt het nog dragelijk. Hij wil dat alles blijft zoals het is. Brian kijkt juist wel om zich heen en maakt allemaal nieuwe vrienden. Dex leert zich open te stellen voor nieuwe dingen en ervaart wat er gebeurt als je je best doet. Het boek gaat over nieuwe situaties omarmen, over je positie in de groep bepalen. Over je eigen identiteit, over wie je bent in de groep. Dingen veranderen en daar kun je je beter niet tegen verzetten."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant