Lodewijk Zweers hier rechts op de foto toen hij begon in de raad.
Lodewijk Zweers hier rechts op de foto toen hij begon in de raad. Foto: Bob Awick

Raadslid Lodewijk Zweers (CDA) stapt per direct op

Algemeen

GOOISE MEREN - Raadslid Lodewijk Zweers heeft woensdag aan het begin van de raad bekend gemaakt per direct op te stappen. Zijn zetel neemt hij niet mee

De toespraak die hij hield om zijn beslissing toe te lichten liet niet veel ruimte over voor speculatie. "Geen chemie meer tussen mij en de fractie", stelde hij vast. Hij had het de laatste twee jaar zwaar te verduren gehad. Teleurgesteld was hij in de wijze waarop er binnen de fractie van het CDA geen ruimte was voor 'een andere mening' en het opereren van het partijbestuur, had hij besloten per direct zijn raadszetel in te leveren.

Een tijdlang dacht hij de eindstreep, de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, wel te kunnen halen maar die energie had hij blijkbaar niet meer. Hij sprak van zware druk die het bestuur van de partij op hem zou blijven uitoefenen om te allen tijde het standpunt van het CDA te vertegenwoordigen in de raad. Ruimte om zijn mening te geven kreeg hij niet, zo gaf hij aan. Opvallend was zijn uitspraak, als coalitiepartner, dat naar zijn mening de oppositie te weinig ruimte kreeg in de raadszaal. Hij kreeg na afloop van zijn toespraak een luid applaus, waarna hij in het gezelschap van zijn beide dochters de raadszaal verliet.

Zetel blijft bij CDA
Zweers is niet het eerste raadslid dat tijdens deze collegeperiode opstapt. Hij neemt zijn zetel niet mee. Zweers wordt voor de resterende maanden, tot de verkiezingen in maart, opgevolgd door een andere CDA'er. Wie zijn plek in gaat nemen is nog niet bekend. 

Uit de krant