Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Plan voor fietstransferium Crailo niet nieuw

Buurt / wijk

BUSSUM - Het vorige week als nieuw gepresenteerde plan voor een fietstransferium op Crailo is gewoon uit het archief opgediept. Dat zegt Arie Vijn uit Bussum die al in 2004 samen met zijn zoon Bastiaan exact hetzelfde plan presenteerde.

Onder de naam 'Bazz versus Hillen' brachten de Bussumers destijds een brochure uit als tegenvoorstel op het peperdure plan van Hans Hillen voor een weg over de hei (die er nooit zou komen) voor een beter bereikbaar Media Park. Vijn was destijds werkzaam op het asielzoekerscentrum (als fietsenmaker) en toen dat dicht ging, lag een 'prachtig parkeerterrein' braak. Ideaal voor een fietstransferium, was toen zijn gedachte. Opvallend is dat vader en zoon destijds met exact dezelfde argumenten kwamen als Hart voor Hilversum, GroenLinks en ChristenUnie nu. Het plan is snel en gezond, de heide blijft intact, omwonenden ervaren minder overlast en het is goed voor het milieu. Bovendien is het plan niet zo duur, aldus Vijn in 2004.

Destijds was er echter niemand die het idee oppikte. "Als toen de politiek naar ons geluisterd had, was ons een hoop verkeersellende en milieuvervuiling bespaard gebleven", aldus Vijn nu.

'Bedenker' van het nieuwe inmiddels breed gesteunde plan, Karin Walters van Hart voor Hilversum, geeft aan dat zij niet op de hoogte was van het plan-Vijn. "Je kunt je wel afvragen als je dit plan hoort waarom het niet eerder is bedacht. Kennelijk is dat wel gebeurd", zegt zij. "Maar de kunst is nu om het te realiseren."

Uit de krant