Afbeelding
Foto: Bob Awick

Voorstel voor lagere woonlasten zo goed als van tafel

Politiek

GOOISE MEREN - Bewoners van Gooise Meren hoeven er niet op te rekenen dat ze volgend jaar minder aan woonlasten gaan betalen. Het lijkt nagenoeg uitgesloten dat de onroerendezaakbelasting (ozb) volgend jaar omlaag gaat. 

Het voorstel om de ozb te verlagen lag wel al een paar maanden op tafel. De lagere woonlasten konden volgens de VVD worden doorgevoerd omdat de gemeente meer geld van het gemeentefonds ontvangt dan eerder verwacht. De VVD noemt het terugschroeven een 'logische stap'. Een jaar geleden viel de bijdrage vanuit het Rijk tegen en moest het tekort worden opgelost met een verhoging van de ozb.

Volgend jaar nog geen geld
Er blijken echter toch meer haken en ogen aan het plan te zitten dan eerder gedacht. Wethouder Jan Franx stelt dat er financieel gezien geen ruimte is om de ozb te verlagen. Vooral volgend jaar staat er nog helemaal geen overschot op de gemeentelijke balans om bewoners 'terug te betalen'. Een jaar later zou dat wel het geval zijn, maar de gemeenteraad noemt het veel te voorbarig om daar nu al een voorschot op te nemen. De VVD werd onder meer verweten te 'potverteren'. 

VVD teleurgesteld
De VVD reageert teleurgesteld, want stelt dat geld dat over is van inwoners is. "We zien dat de meeste partijen als het financieel even tegenvalt niet de minste aarzeling hebben om de OZB verhogen, maar als het meevalt zich in allerlei bochten wringen om het geld beschikbaar te houden voor andere bestedingen", reageert VVD'er Hugo Bellaart. 

De gemeenteraad beslist volgende week definitief over het voorstel. 

Uit de krant