Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

'Zelfstandig Weesp' laat tanden zien aan Amsterdam en Gooise Meren

Politiek

GOOISE MEREN - Met een open brief aan Amsterdam en Gooise Meren stelt het Comité Zelfstandig Weesp zichzelf voor aan de eventuele toekomstige fusiepartners. Het is geen vriendelijke brief.

In de reacties van Amsterdam en Gooise Meren op het Weesper kernwaardenprofiel mist het comité zichzelf. In die reacties sturen beide gemeenten aan op eerst een ambtelijke fusie, later leidend tot een bestuurlijke fusie. "U bent zeker niet op de hoogte gesteld dat de meerderheid van Weespers, uw eventuele toekomstige stadgenoten, met bijna 3.200 handtekeningen al heeft verklaard dat ze bereid zijn tot elke vorm van samenwerking behalve bestuurlijke fusie!", zo gaat het van jetje. 

Grote kloof
En verder: "De bestuurlijke fusie, als centralisatie van de bestuurlijke macht, gaat leiden tot onder andere een grote afstand tussen inwoners en bestuurders en een grote kloof tussen burgers en politiek. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat de gefuseerde gemeenten meer uitgeven dan toen ze zelfstandig waren. Bovendien neemt het electoraat van gefuseerde gemeenten bij verkiezingen aanzienlijk af."

Meerderheid?
Het comité stelt in de slotzin dat de meerderheid van Weespers tegen een bestuurlijke fusie is. Het is maar de vraag of dat correct is. 3.200 handtekeningen is behoorlijk aantal, maar betekent nog geen meerderheid. De Stadspeiling van het WeesperNieuws gaf 29% aan tegenstander van fusie te zijn. 

Avond
Het Comité Zelfstandig Weesp hield maandagvond een forumavond over de bestuurlijke toekomst.

Uit de krant