Afval Voedselbanken via GAD naar compost

REGIO - Zelfs de Voedselbank moet wel eens wat weggooien. De GAD zorgt voortaan voor het inzamelen en verwerking tot biogas en compost.

De voedselbanken in de Gooi en Vechtstreek delen zoveel mogelijk voedsel uit aan cliënten en proberen zo min mogelijk afval te produceren. Toch is niet te voorkomen dat voedsel dat niet meer geschikt is voor consumptie moet worden weggegooid, zo laten ze weten. Daar trekken de GAD en de voedselbanken nu samen in op. 

Behalve het groene afval, gaat de GAD ook het verpakkingsmateriaal en restafval apart bij de voedselbanken ophalen. Het papier en karton brengen de voedselbanken zelf naar de verwerker. Zo kunnen zoveel mogelijk grondstoffen uit het voedsel, papier en verpakkingsmateriaal hergebruikt worden.

Oplossing
De inzet van de GAD is bijzonder, omdat het alleen afval van huishoudens ophaalt. Maar omdat de voedselbank volledig op vrijwilligers draait, geen commerciële activiteiten uitoefent en afhankelijk is van giften en gratis diensten, biedt de GAD deze oplossing. Bovendien kan de GAD zo een bijdrage leveren aan de voedselbanken.

In de regio Gooi en Vechtstreek zijn twee voedselbanken, in Bussum en Huizen. Deze hebben uitgiftepunten in onder andere Weesp, Bussum en Hilversum en Huizen.

Meer berichten