Frank van de woord in zijn regiestudio.
Frank van de woord in zijn regiestudio. Foto: Bob Awick

Kom naar het benefietoptreden voor Frank van de Woord van muziekstudio Bandstart

Algemeen

NAARDEN Het is nu twee maanden geleden dat er werd ingebroken bij muziekstudio Bandstart, maar voor eigenaar Frank van de Woord voelt het nog als gisteren. "Op vrijdag 11 augustus kwam ik 's avonds naar de studio om een band binnen te laten en zag dat het slot geforceerd was met een koevoet."

In eerste instantie dacht Frank dat er niets gestolen was, want de kostbare instrumenten waren aanwezig en het geld lag nog in de kassa. "Na een snelle inspectie kwam ik erachter dat er in de regiekamer belangrijke en kostbare apparatuur was meegenomen. De inbrekers zijn doelgericht te werk gegaan." De apparatuur was niet verzekerd omdat de verzekeringen te duur zijn. "Omdat ik het niet kon verzekeren, is de klap extra groot. Wel heb ik de ingang van de studio voorzien van een betere vergrendeling, maar je weet nooit of dat goed genoeg is."

De muziekstudio geeft beginnende muzikanten met weinig geld een kans om te repeteren. "De muzikanten kunnen voor 10 euro per uur naar mijn studio komen en dat is ook een van de redenen dat ik geen dure verzekeringen kan betalen. In het voorjaar wil ik de bijdrage verhogen, maar ik blijf het bedrag wel laag houden. Het is belangrijk dat muziek bereikbaar blijft voor alle muzikanten, zeker voor jongeren, en dat ze kunnen blijven oefenen. In de twee grote oefenruimtes staan ook instrumenten die ze mogen gebruiken en in de regiekamer kan muziek worden opgenomen om een cd te produceren." De inbrekers zijn nog niet opgepakt. "In mijn studio komen veel mensen, maar ik kan me niet voorstellen dat muzikanten die hier repeteren of een cd opnemen dit zouden doen. Aan de andere kant geef ik ook kleine optredens en dan komen er mensen van buitenaf. Mijn gedachten over wie het gedaan kan hebben, gaan alle kanten op, maar ik kom er hoogstwaarschijnlijk nooit achter."

Frank is een echte muziekliefhebber en speelt zelf bas, gitaar, drum, piano en hij zingt. "Vroeger zat ik op mijn zolderkamer muziek te maken en nam ik voor bandjes muziek op. Dat deed ik in de nachtelijke uren, want ik werkte toen in het Vogelhospitaal van Naarden." Frank is bioloog en heeft 25 jaar als beheerder in het Vogelhospitaal gewerkt. "Ik wilde graag zelf opereren en mijn oom, die hart- en vaatchirurg was, heeft mij alles geleerd op dat gebied. In het begin vingen we allerlei dieren op zoals eekhoorns, egels, dassen, wezels, vossen, ringslangen en vleermuizen. Bijna alle dieren die gewond raakten, werden naar mij toegebracht om te opereren. Op een gegeven moment werkte ik achttien uur per dag en kwam ik in een burn-out terecht. Ik besloot een carrièreswitch te maken en ben de muziek ingegaan. Deze studio heb ik opgebouwd met goede vrienden en een een aantal stagiaires, waarbij ik zelf vaak tot in de late uurtjes heb doorgewerkt."

Frank doet zijn werk in de muziekstudio puur uit liefhebberij en niet om er rijk van te worden. Hij krijgt inmiddels van alle kanten hulp aangeboden. De Tuesday Afternoon Band en XO, die om de week in de studio repeteren, hebben een benefietoptreden georganiseerd op zaterdag 28 oktober in De Molen van Ankeveen. "De bands spelen muziek uit de jaren zestig en zeventig en treden op tijdens de Kunstroute en Bussum Cultureel. Ze hebben mij laten weten dat het geld dat opgebracht wordt door de entreekosten een bijdrage is voor het kopen van nieuwe apparatuur. Ik vind het echt geweldig dat ze dit voor mij doen. Ze willen op deze manier laten zien dat ik altijd klaar sta voor de muzikanten en dat ze voor weinig geld in de studio kunnen repeteren. Het blijkt maar weer dat muziek ook echt verbindt."
Het optreden is van 15.00 tot 19.00 uur. De entree is 5 euro, maar je kunt ook kiezen uit een arrangement met entree, diner en twee drankjes voor 25 euro per persoon.

Uit de krant