Afbeelding

Monumentenstatus voor klooster Mariënburg moet er snel komen

Cultureel

BUSSUM - Klooster Mariënburg moet nu echt snel een monument worden. Dat stelt het gemeentebestuur na vragen van Hart voor BNM. Er moet snel meer bekend worden. 

Klooster Mariënburg heeft nog geen monumentenstatus. Daar wordt wel al heel lang over gesproken. De gemeente heeft al jaren het voornemen om het klooster een monumentenstatus te geven, maar het duurde lang voordat er een aanvraag werd gedaan. De aanvraag kwam pas afgelopen november. De koper van het pan heeft plannen om het te gaan herbestemmen en maakte bezwaar tegen de monumentenaanvraag, waardoor het klooster nu nog steeds geen monument genoemd mag worden. 

Gesprekken met koper klooster gehad
Toch moet het er nu snel van komen, stelt wethouder Van Meerten. "Het plan was om te wachten met het geven van een monumentenstatus omdat we de koper de kans gunden om met een goed plan te komen. Dan zou de monumentenstatus daarna wel komen. Toen de bouwplannen om tafel kwamen, kregen we vraagtekens en hebben we de monumentenaanvraag meteen doorgezet als een soort 'stok voor de deur'. Er kwam dus een bezwaar. We hebben daarna weer met de koper gesproken en we verwachten nu dat we er snel alsnog samen uit gaan komen", vertelde de wethouder woensdag. 

Mocht de gemeente er alsnog niet uit kunnen komen met de koper van het klooster, dan is er nog geen man over boord. Met of zonder bezwaar, de gemeente kan de monumentenstatus gewoon doordrukken. "Maar we doen het liever met een goed gesprek met de koper", aldus Van Meerten.

Klooster wordt nu al wel beschermd
Monumentenstatus of niet, klooster Mariënburg wordt vooralsnog gewoon beschermd. Het gaat om een 'voorbescherming'. "Dat betekent dat er nergens gesloopt of gebouwd mag worden. Dat geldt voor het klooster, maar ook voor de beeldbepalende tuin." 

De gemeente stelde enkele jaren dat er beter gewacht kon worden tot er een plan lag om het klooster te herontwikkelen voordat de aanvraag gedaan zou worden. Dat zorgde meermaals voor protest, want er was vrees dat er daardoor schade toegebracht kon worden. De gemeente stelde de mensen met vrees gerust door te stellen dat het klooster wel voorbeschermd werd en dat het met de monumentenstatus wel goed zou komen. 

Uit de krant