Piet van Det tot 2002 op de Gildestraat.
Piet van Det tot 2002 op de Gildestraat. Foto: Historische Kring Bussum

Even terug naar vroeger: het winkeltje van Piet van Det

Cultureel

BUSSUM - Bussum heeft heel wat verdwenen zaakjes, waar je hart nog steeds sneller van gaat kloppen als je de naam hoort. We noemen er eentje: de feestwinkel van Piet van Det. 

Feestwinkel Piet van Det was van 1922-2002 gevestigd op Gildestraat 4. Een begrip in de regio. Zelfs de Prinsessen van Oranje kwamen hier in de jaren '50 feestspullen kopen. Tot in de jaren '60 waren er op de Driestweg/Noorderweg en in de Godelindebuurt meerdere buurtwinkels gevestigd.

Nostalgie
"Je kon het zo gek niet verzinnen of je kon er bij Piet van Det wel voor terecht. Laksnorren, jeukpoeder, spinnen, knalsigaren, niespoeder, scheetkussens, borrelwormen, maskers, nepdrollen maar ook sinterklaasspullen, vuurwerk, feestkleding etc.", aldus Ben Koning van de Historische Kring Bussum.

Pure nostalgie ademde de winkel uit. "Het geheel oogde zowel rommelig als gezellig, terug in de tijd van Swiebertje, Bromsnor en Malle Pietje".

Piet van Det opende zijn zaak in 1922. Ben Koning: "Ook losse sigaretten, drop en huishoudelijke spullen gingen hier over de toonbank. En je kon op zondag achterom nog wel voor een en ander terecht. In 1945 namen dochter Pietronella en haar man Joop Oosterbaan de zaak over. Toen werd het echt een feestartikelen winkel." In 1980 werd Sjoerd de Koning eigenaar van het winkeltje dat officieel 'De Voordracht' heette. In 2002 sloot de zaak.

Meer lezen over Piet van Det en andere winkeltjes? Lees de krant van deze week.

Uit de krant