De wijkagent vult een waarschuwingsfolder in, waar ze aankruist waar bewoners op moeten letten.
De wijkagent vult een waarschuwingsfolder in, waar ze aankruist waar bewoners op moeten letten. Foto: Bob Awick

Politie waarschuwt voor toename inbraken tijdens de zomervakantie

Algemeen

BUSSUM - De politie waarschuwt voor een toename van het aantal inbraken. "We zien in de zomer altijd een toename van woninginbraken", zegt wijkagent Rhianne. "We willen inwoners daarvan bewust maken", gaat ze verder.

"We kunnen dat op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld een folder bij ze in de bus te gooien, waarop we aankruisen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld dat het huis er onbewoond uitziet", vult haar college Shane aan.

Deur op slot
"Meestal is een inbreker uit op kostbare zaken", zegt Rhianne. "Die moet je dus niet in het zicht laten liggen." Shane: "Een belangrijke tip die ik wil geven is om de deur op slot te draaien en niet alleen dicht te doen."

"Een inbreker kan anders eenvoudig met een stuk plastic de deur openen. Doe de deur dus ook op slot, dan maak je het hem moeilijker en is de kans groot dat hij doorloopt naar een ander huis."

Toename
In de zomer is er een toename van inbraken. Rhianne: "Mensen zijn dan vaak meerdere dagen van huis." Inbrekers letten daarop als ze vooraf de boel in de wijk gaan verkennen.

"Vaak weet je zelf ook wie er in de straat weg is of niet." Het begint met het inpakken van een caravan die dan voor de deur staat. Daarna ziet het huis er vaak ook onbewoonbaar uit. "Zorg dus dat het er bewoonbaar uitziet."

Uit de krant