Afbeelding
Foto: Jessica de Jong

Gemeente kan afspraken gaan maken met woningcorporaties

Buurt / wijk

GOOISE MEREN - De gemeente kan prestatieafspraken gaan maken met de woningcorporaties over onder meer het aantal nieuw te bouwen woningen en de verdeling in sociale huur, middensegment en hoger segment. De meerderheid van de gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de woonvisie.

Hier en daar wordt er nog wel gemopperd op het stuk, voornamelijk omdat het op veel punten te vaag blijft. Het belangrijkste struikelblok voor veel partijen, de toezegging dat de gemeente zich hard gaat maken voor flink wat sociale huurwoningen, is wel gedeeltelijk weggenomen. Wat nog wel ontbreekt is een harde toezegging over het aantal nieuw te bouwen sociale huurwoningen, bedoeld voor de laagste inkomens. Hoe een en ander nu ingevuld gaat worden wordt later in het jaar met de woningcorporaties besproken.

Compensatie
Het is wel de bedoeling dat het percentage van de woningen die binnen de sociale huur vallen niet mag dalen ten opzichte van wat eerder is vastgesteld. Dat betekent concreet dat als er ergens in een van de kernen te weinig van dit soort woningen worden gebouwd dit gecompenseerd moet worden op andere bouwlocaties. Een uitzondering wordt gemaakt voor de nieuwbouw op De Krijgsman in Muiden. Daar worden 1.300 woningen gebouwd en geen van die woningen valt binnen de sociale woningbouw. Omdat het om zo'n groot aantal gaat hoeven deze niet gecompenseerd op een andere plek binnen de gemeente. Dat zou namelijk betekenen dat er ergens anders een te groot deel sociale huur zou komen.En dat is volgens de gemeente ook niet de bedoeling. 

Uit de krant