Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

PvdA wil van laatste restje bezuinigingen op bibliotheek af

Algemeen

GOOISE MEREN - De PvdA wil dat ook het laatste restje van de bezuiniging op de bibliotheek niet door gaat. Eerder al werd bekend dat door het halveren van de geplande bezuinigingen de bibliotheken in Naarden en Muiden zeker op kunnen blijven. Nu wil de PvdA dat ook het resterende bedrag van 41.000 euro wordt weggestreept. Ze willen hiermee voorkomen dat de vestiging in BreedUit omgevormd wordt tot een bibliotheek-op-school of moet sluiten.

De bibliotheek moest in de eerdere plannen van de gemeente 250.000 euro bezuinigen. Dit zou volgens de bibliotheek onherroepelijk leiden tot het sluiten van de vestigingen in Naarden en Muiden. Een handtekeningenactie van de PvdA tegen sluiting leverde bijna 14.000 handtekeningen op. Afgelopen maand werd duidelijk dat er een financiële meevaller was waardoor het bedrag dat moest worden bezuinigd teruggebracht kon worden tot 131.000 euro. Omdat er al 90.000 bezuinigd wordt blijft er nog 41.000 staan. De partij stelt dat de maatschappelijke functie van de bibliotheek, onder meer begeleiding van mensen met een taalachterstand, juist ook in Bussum-Zuid groot is omdat zich daar een aanzienlijk deel van de doelgroep bevindt.

Bibliotheek op school
De andere partijen in de raad vinden dat de maatschappelijke functie van de bibliotheek in BreedUitt prima ingevuld worden door de bibliotheek in het centrum van Bussum. Ze zien wel wat in de plannen om de vestiging in Bussum-Zuid om te vormen tot een bibliotheek op school. Daarvoor zijn al gesprekken met scholen gepland. 

De raad beslist volgende week over het voorstel. 

Uit de krant