Afbeelding
Foto: Jessica de Jong

Gemeente over oversteek Nassaulaan-Havenstraat: 'Niet onveilig'

Buurt / wijk

BUSSUM - Er wordt de afgelopen twee weken veel geklaagd over de veiligheid van de aangepaste oversteek van de Nassaulaan naar de Havenstraat, maar de gemeente gaat geen extra maatregelen nemen. "We gaan de kruising nu niet aanpassen, het nieuwe concept moet zich bewijzen", zo reageert de gemeente op de klachten. 

De oversteek heeft afgelopen maand een totale metamorfose ondergaan. Er werden maatregelen genomen worden om te zorgen dat de Nassaulaan en de Havenstraat beter met elkaar verbonden worden en daardoor de bezoekers sneller en beter de oversteek kunnen maken. Het eerste plan was om de oversteek aan te pakken volgens het 'shared space'-concept. Dat model wordt steeds vaker toegepast en betekent dat er helemaal geen borden, drempels of andere maatregelen worden genomen. Het verkeer zou dan vanzelf alerter reageren en afremmen. Dat komt de veiligheid ten goede.

Veiligheidsgevoel moet groeien
De genomen maatregelen zorgen echter nog voor veel verwarring en een onveilig gevoel onder weggebruikers, zo blijkt uit de reacties. De gemeente stelt dat het vooral een kwestie van wennen is. "Het is onbekend en dat maakt vaak onbemind. Alle weggebruikers zullen hun weg moeten vinden. Dat moet groeien. De kruising is ook niet per definitie onveilig.", zo stelt de gemeente.

Volgens de gemeente gaat het vanzelf wel beter. "Het feit dat mensen moeten wennen, hun weg moeten vinden en rekening moeten houden met andere verkeersstromen, maakt hen ook alerter. Niemand steekt blind een kruising over, dat doe je ook niet zonder zebrapad. Alles draait om het gedrag van mensen, met name ook van automobilisten die te gast zijn op de Brinklaan. Natuurlijk kan je met zestig de kruising over racen en niet letten op anderen in dat gebied. Dan ben je heel fout bezig. Maar dat kan bij een zebra ook en gebeurt ook regelmatig in den lande, met als gevolg gewonde voetgangers. Je moet altijd blijven opletten."

Uit de krant