Versmal de weg door aanbrengen van fietsstroken
Versmal de weg door aanbrengen van fietsstroken Jan Weerdenburg

Vernieuwde situatie oversteek Nassaulaan erg verwarrend

Buurt / wijk

BUSSUM - De vernieuwde situatie bij de oversteek van de Nassaulaan naar de Havenstraat levert enorm veel negatieve reacties op. Bussumers noemen de oversteek onoverzichtelijk en levensgevaarlijk.

Wat de meeste mensen missen is een zebrapad. Dat was er vroeger wel, maar op een vrij onlogische plek. Dat kwam doordat in de straatstenen een 'boekweitkorrel' was afgebeeld. Nu is de straat opnieuw bestraat en moet het logischer zijn voor het winkelend publiek om door te lopen van de Nassaulaan naar de Havenstraat. Maar dat doorlopen kan dus niet via een zebrapad. Uitkijken dus, want automobilisten moeten dan wel een drempel over, ze rijden er gewoon hard overheen of passeren de drempel aan de zijkant zodat ze niet hoeven af te remmen.

Het originele plan was om op de kruising een shared-spaceconcept in te voeren. Dat betekent geen borden, drempels of andere maatregelen. Het idee is dat het verkeer zelf alerter zou reageren en afremmen. Dat zou de veiligheid ten goede komen. De gemeente dacht echter dat een drempel en een bord wel handig zouden zijn.

Veel negatieve reacties
Toch blijkt nu dat die twee maatregelen niet voldoende zijn. Het regent klachten bij deze krant. "Een nutteloze actie", schrijft de een. "Zonde van het geld." En "Automobilisten remmen echt niet af", zo klinkt het. "Geen verbetering maar verslechtering! En de doorloop is nu echt niet ineens aantrekkelijker geworden zoals bedoeld was. Zonde van het geld. Gooi dat stukje Brinklaan lekker dicht, laat automobilisten maar om het dorp heen rijden."

Délifrance Bussum is blij met het nieuwe terras voor de deur, op de kruising. "Het oogt groter en het terras is mooi bestraat. De situatie is hier erg onduidelijk, dat zie ik dagelijks. Wie heeft er voorrang? Geef dat aan met een bord of leg een zebra neer. De drempel is bovendien te laag, je rijdt er zo overheen. Ik dacht dat de auto te gast zou zijn op dit gedeelte, maar dat is niet het geval."

Dorpsmanager: 'Neem meer maatregelen'
Dorpsmanager Ellen van Vossen: "Het terras is heel mooi geworden en voor het oog sluiten de straten beter op elkaar aan. De verkeerssituatie, waarbij voetgangers en fietsers voorrang krijgen op het autoverkeer, komt onvoldoende uit de verf. Ik vind dat er meer maatregelen moeten komen."

De gemeente roept het verkeer op om de komende weken extra goed op te letten als ze het veranderde kruispunt naderen.

Afbeelding

Uit de krant