Afbeelding

Horeca Generaal de la Reijlaan: een derde voelt zich onveilig

Politie

BUSSUM - Een derde van de bezoekers aan de horeca rond de Generaal de la Reijlaan, het personeel van de cafés, omwonenden en passanten voelt zich soms of vaak onveilig. Dat stelt de gemeente na een onderzoek naar de veiligheid rond de horeca aan de straat. Daar staat tegenover dat de criminaliteitscijfers dalen. 

Het onveiligheidsgevoel komt vooral door ongepast gedrag en overlast zoals spugen, dronkenschap en schreeuwen. Daarnaast stellen cafébezoekers, personeel, omwonenden en passanten dat er nog met regelmaat criminaliteit voorkomt. Daar staat wel tegenover dat het overgrote deel de kans om slachtoffer te worden van overlast en criminaliteit klein of niet meer dan elders schat. Al met al wordt de veiligheid rond de horeca aan de Generaal de la Reijlaan beoordeeld met een 6,7. 

De gemeente plaatste vijf jaar geleden camera's rond de horeca rond de Generaal de la Reijlaan. Dat gebeurde met het doel om het horecatoezicht te verbeteren en daarmee de veiligheid te vergroten. De helft van de cafébezoekers, het cafépersoneel, omwonenden en passanten denken dat dat weinig effect heeft gehad, een derde denkt van wel. 

Criminaliteitscijfers wel gedaald
Volgens de politie gaat het wel degelijk beter met de veiligheid rond de horeca aan de Generaal de la Reijlaan. Voordat de camera's werden geplaatst waren er dat jaar nog 46 incidenten, een jaar geleden waren dat er nog dertien.

De ernst van de incidenten gaat ook de goede kant op: 2012 telde nog 14 eenvoudige mishandelingen, afgelopen jaar nog maar één. Het aantal zware mishandelingen daalde van drie naar één. Afgelopen jaar was er ook geen sprake meer van zakkenrollerij, straatroof, heling, bedreiging, openlijke geweldpleging en vernieling, zo blijkt uit cijfers van de politie. Een kanttekening is wel dat niet overal aangifte van gedaan wordt. 

Gemeente: het gaat beter
Volgens de gemeente ontwikkelt het veiligheidsbeeld van de horeca zich positief. De komende tijd worden nog wel meer maatregelen genomen met als doel de veiligheid nog verder te verbeteren. 

Uit de krant