Afbeelding

Er komt een buurtcamping naar de Groene Long

Buurt / wijk

BUSSUM - Als het aan Lisa Schonewille, Barbro van der Ham, Sandra Geerling en Feye van Olden ligt krijgt Bussum dit jaar zomer haar eerste editie van de buurtcamping. Om precies te zijn van 21 t/m 23 juli op De Groene Long. "Die is het meest geschikt, het is een mooie plek en bovendien vlak bij de heide."

Een dergelijk sociaal gebeuren, want het is de bedoeling dat je je buren eens op een andere manier leert kennen, past helemaal in het straatje van Lisa en haar vorig jaar opgerichte Stichting In De Olmen.

Naar Amsterdams voorbeeld
Voordat ze enthousiast van wal steekt wil ze meteen iets recht zetten. "Het idee voor de buurtcamping kwam niet van mij. Ik ben benaderd door Feye die dit al jaren in Amsterdam organiseert." Onlangs verhuisde hij naar Bussum en zijn idee verhuisde dus met hem mee. Bij Lisa was hij wel direct aan het juiste adres. Inmiddels hebben ze het plan uit de doeken gedaan bij de initiatieventafel van de gemeente en is de vergunningsaanvraag in de maak. "De gemeente vind het een leuk idee en wil graag haar medewerking geven." Sterker nog, volgens Lisa helpen de ambtenaren van de initiatieventafel waar mogelijk mee.

Met name het financiële stuk heeft nog wel wat aandacht nodig. Zo moet er sanitair geregeld worden, beveiliging van het terrein en EHBO'ers. Daarnaast hebben ze hun zinnen gezet op een grote tent met een vloer waarin workshops gegeven worden. Een tent zoals bijvoorbeeld bij de scouting gebruikt wordt. Die moet dienen als uitwijkplek voor als het regent. "Misschien is er iemand die er een te leen heeft", spreekt Lisa hoopvol.

De buurtcamping is bedoeld voor Bussumers die wonen in het postcodegebied 1401 en 1402. Die beperking heeft te maken met de beschikbare ruimte op de locatie, maar ook met het doel van de buurtcamping: het bevorderen van de sociale cohesie. "Het gaat erom dat mensen elkaar op een andere manier ontmoeten en je zult zien dat mensen elkaar na het weekend sneller op straat of in de buurt treffen. Op een camping is het vaak makkelijker om mensen te ontmoeten", betoogt Lisa. Voor het laten slagen van deze eerste editie heeft de organisatie ook een aantal betalende kampeerders nodig.

Plek voor 75 tenten
Er is plek voor 75 tenten. Een aantal van de plekken is beschikbaar voor betalende kampeerders, een ander deel voor vrijwilligers en er zijn ook 20 plekken beschikbaar voor gezinnen met een wat kleinere portemonnee. "We willen ook graag dat mensen komen kamperen die zelf geen vakantie kunnen betalen", aldus Lisa. En heb je zelf geen tent of kampeerspullen? Dat hoeft ook geen reden te zijn om af te haken. De organisatie stelt een aantal tenten met uitrusting beschikbaar. Omdat de nadruk ligt op de sociale cohesie komt er ook een programma met tal van activiteiten. Deels komen die uit de koker van de organisatie en deels zullen die ingebracht worden door de kampeerders zelf. "We zoeken nog buurtbewoners die iets willen organiseren of willen meehelpen met de activiteiten."

Om 23.00 uur is het stil
Ze nuanceert wel het beeld dat zou kunnen ontstaan hierdoor. "Het is niet de bedoeling dat het een cultureel festijn wordt, het is juist leuk als het allemaal een beetje kneuterig blijft." Precies zoals op een echte camping, waar iedereen ook zijn eigen potje kookt en 's avonds zijn tent in kruipt. Ze verzekert ook dat het om 23.00 uur stil moet zijn. "Er zullen ook jonge kinderen slapen en we willen geen overlast voor de omwonenden." Ze voegt eraan toe dat het natuurlijk leuk zou zijn als veel omwonenden hun spullen voor twee nachtjes pakken en ook voor de deur hun tent opzetten.

Uit de krant