Afbeelding

Windmolentje op watertoren heeft niks aan zware stormdag

Natuur en Milieu

BUSSUM - Het gaat vandaag heel hard stormen, maar hoewel het gebouw deels werkt op windenergie heeft de Bussumse watertoren helemaal niks aan het onstuimige weer. Sterker nog: de windmolen op de toren staat vandaag helemaal stil. 

Normaal gesproken haalt de watertoren tien procent van de jaarlijkse energievoorziening uit windenergie, maar de zware storm van vandaag draagt daar dus niet aan bij. "De windmolen op de toren wordt stilgezet. Dat is voor de veiligheid, want anders waait de molen van het dak af. Daar komt nog eens bovenop dat de windmolen teveel herrie maakt als het echt heel hard waait. Dat resoneert door de hele toren en is echt niet te doen", vertelt Simon Schuitema van MTH, de beheerder van de watertoren. "Het is helaas dus niet zo dat we vandaag super veel stroom hebben omdat het zo stormt. Was het maar waar."

Vandaag gewoon 'normale' stroom
De watertoren is één van de meest duurzame gebouwen van het land, maar haalt haar stroom vandaag gewoon vanaf het normale stroomnet. Dat doet dan weer niets af aan de duurzaamheid van het gebouw. "We werken het hele jaar op zonne- en windenergie. Daarmee wekken we echt veel stroom op. Dat beetje dat we vandaag vanaf het normale stroomnet halen, heffen we de rest van het jaar met gemak op."

Uit de krant