Afbeelding

Wethouder Sanderse door het stof na debat spoorwegovergang

Politiek

NAARDEN/BUSSUM - Wethouder Marleen Sanderse heeft woensdagavond haar excuses aangeboden aan de gemeenteraad na de ontstane ophef over de aanpak van de spoorwegovergang aan de Comeniuslaan. 

Marleen Sanderse lag onder vuur vanwege haar optreden en gedane beloftes rond de spoorwegovergangen aan de Comeniuslaan. De wethouder beloofde enkele weken geleden de ontwerpen om de bewuste spoorwegovergang veiliger te maken eerst aan de raad voor te leggen en zegde de gemeenteraad zeggenschap toe over het plan, maar de raad bleek helemaal geen zeggenschap te hebben. De wethouder stelt dat 'achteraf gezien de formulering niet gelukkig is geweest'. Daarnaast werd haar verweten bepaalde onderzoeken over de spoorwegovergangen van Naarden en Bussum te laat naar de raad te hebben gestuurd. 

Gemeenteraad heeft excuses aanvaard
De wethouder maakte woensdag dus haar excuses. Ze trok het boetekleed aan voor de ontstane ophef en beloofde beterschap. Sanderse vertelde wel dat ondanks haar excuses de plannen voor de spoorwegovergang gewoon nog vast staan en dat ze daar nog achter staat. Ze helderde nogmaals op dat de bewuste spoorwegovergang echt alleen door ProRail aangepakt kan worden en dat het gemeentebestuur noch de raad daar wat over te zeggen heeft. De gemeente mag alleen de wegen naar de overweg toe aanpakken.

Met de excuses was de kous voor het grootste deel van de raad af. De gemeenteraad aanvaarde de excuses van de wethouder en zette haar verder niet onder druk. Enkele raadsleden vonden zelfs dat de wethouder überhaupt geen fouten had gemaakt.

Wel was de teneur dat de hele gemeenteraad hoopte te leren van het voorval, voor zowel de wethouder als de gemeenteraad zelf. "Het gemeentebestuur, maar ook de gemeenteraad kan zaken met meer zorgvuldigheid en helderheid aanpakken. Dat voorkomt zulke ophef en zorgt ervoor dat de burgers vertrouwen houden in het lokaal bestuur", zo betoogde een van de raadsleden. 

Uit de krant