Foto: NH/AT5.
Foto: NH/AT5.

Boete voor Bussumer na beplakken galerie met Verboden voor Joden-posters

Politie

BUSSUM - De officier van justitie eist 300 euro boete tegen Bussumer Arthur Graaff, omdat hij twee jaar geleden de ruiten van de Amsterdamse Totalitarian Art Gallery beplakte met racistische posters om de verkoop van het boek Mein Kampf van Hitler te veroordelen.

Dat blijkt uit de rechtszaak die gistermiddag in Amsterdam plaatsvond, zo meldt NH. Graaff, woordvoerder van de bond van antifascistische verzetsstrijders (AFVN), geeft in De Telegraaf vanmorgen toe dat het een weldoordachte actie was en het hem om de boodschap ging. "De bijkomende boete is slechts bijzaak. Maar als de rechters deze straf geven, gaan we in hoger beroep", betoogt Graaff.

Aandacht voor verkoop Mein Kampf
Hoewel het Openbaar Ministerie de verkoop van Mein Kampf voor de rechter bracht, was het vonnis in voordeel van de galerie-eigenaar. De rechtbank vond dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder woog dan een verbod op Mein Kampf. De AFNV was het daar niet mee eens. Maar in plaats van aangifte te doen, besloot de bond de aandacht van de media te vestigen op de winkel vol oorlogsprullaria. Dit deden zij met A4'tjes waarop teksten stonden zoals 'Verboden voor Joden, Moslims en Negers.'

Op deze manier zou de winkeleigenaar voor racist worden uitgemaakt, terwijl hij volgens de officier van justitie alleen een commercieel belang had bij het verkopen van Mein Kampf. Graaff uitte zich vooral over de 'zorgelijke' ontwikkeling dat er 'steeds vaker en steeds meer nazi-attributen te koop worden aangeboden.' "In 1960 waren er nul winkels in Nederland die dit soort spullen verkochten. Tegenwoordig zijn er 35 beurzen en gelegenheden waar het kan. Wij zullen ons ten allen tijde tegen dit soort acties blijven verzetten", aldus Graaff

Wat voor straf de winkeleigenaar van de Totalitarian Art Gallery krijgt voor het verkopen van Mein Kampf, is nog niet bekend.

Uit de krant