Afbeelding

Bussumse aanpak komst vluchtelingen 'voorbeeld voor het land'

Politiek

BUSSUM - De 'Bussumse aanpak' met de komst van vluchtelingen en de daarmee samenhangende angst onder buurtbewoners mag een voorbeeld voor de rest van het land worden genoemd. Dat stelt burgemeester Albertine van Vliet. 

Vlak nadat bekend werd dat er een asielzoekerscentrum zou komen grenzend aan Bussum was er veel ophef onder buurtbewoners. Er was de vrees dat er veel overlast zou komen. De bewoners hadden de vrees vooral vanwege het verleden: een eerdere groep vluchtelingen op Crailo zorgde volgens de buurtbewoners voor grote problemen. Van diefstallen en vechtpartijtjes tot grotere problemen, zo vreesden ze. "De vrees van de buurtbewoners zorgde best voor onrust", zo weet de burgemeester. 

Nadat de eerste bezwaren komen, besloot de gemeente te gaan praten met buurtbewoners. Steeds werden groepjes van enkele bewoners verwelkomd. De burgemeester zegt er nu over: "Door steeds met groepjes buurtbewoners te praten en hun zorgen aan te horen, kwam er meer draagvlak voor het asielzoekerscentrum. Dat heeft er echt voor gezorgd dat er rust kwam en dat de zaak niet uit de hand is gelopen. Ik vind dat Gooise Meren op dat vlak echt een voorbeeld vormt voor andere gemeente waar dit probleem speelde."

Geannuleerde plannen azc nog steeds 'jammer'
Hoewel er meer draagvlak kwam voor een asielzoekerscentrum, werden de plannen daarvoor toch geannuleerd. Dat had te maken met de steeds lagere toestroom van vluchtelingen naar het land. De burgemeester noemt dat nog steeds jammer. "We hadden draagvlak en meer vertrouwen van de burgers. En toen bleek dat er geen asielzoekerscentrum kwam. Als er nu de komende jaren weer een plan voor een asielzoekerscentrum op tafel zou komen, kunnen we daar echt niet meer mee aan komen zetten."

Uit de krant