Afbeelding

Jelmer Kruyt verlaat VVD en gaat zelf verder

Politiek

GOOISE MEREN - VVD'er Jelmer Kruyt stapt op en gaat zelfstandig verder. Dat heeft de Naarder de VVD vandaag te kennen gegeven. 

Het vertrek van Kruyt komt doordat de VVD'er zich niet meer kan vinden in de werkwijze van de partij. "De fractie en ik denken te verschillend over bestuursstijl, participatie en omgang en werkwijze binnen de fractie", aldus Kruyt. "Dat speelde al een beetje, maar dat gevoel is de laatste tijd groter geworden. Ik heb er lang over nagedacht, maar de knoop tijdens de feestdagen doorgehakt. Dat ik opstap doe ik met pijn in het hart."

Dat Jelmer Kruyt over bepaalde zaken anders denkt dan de rest van de VVD-fractie was afgelopen maand al te merken toen de gemeenteraad vergaderde. Kruyt stemde tegen enkele amendementen van de VVD. "Het komt binnen de VVD niet zo vaak voor dat een fractielid anders stemt dan de fractie. Maar het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je ergens echt fundamenteel anders over denkt en dan moet er de ruimte zijn om daar wat mee te doen. De fractie heeft mij echter te kennen gegeven dat er binnen de VVD op deze manier geen ruimte is voor een eigen mening, laat staan voor een stemverklaring. Deze handelswijze voelt als een combinatie van powerplay en censuur. Aangezien ik niet wil en niet kan voldoen aan het gestelde ultimatum om in de toekomst nooit meer een stemverklaring te geven, indien ik een andere mening heb en dit voorval niet op zichzelf staat, ben ik tot de conclusie gekomen dat het beter is dat ik niet langer onderdeel uit maak van de VVD-fractie."

Vooralsnog als eenmansfractie verder
Jelmer Kruyt was de afgelopen zeven jaar een van de raadsleden van de VVD. Eerst van Naarden, afgelopen jaar voor de gemeente Gooise Meren. Kruyt laat weten vooralsnog eerst als eenmansfractie verder te gaan, maar sluit niet uit zich te gaan verbinden aan een andere partij. "Maar zover is het nog lang niet. Er speelt nog niks en ik heb daar ook nog niet over nagedacht. Zoiets zou ook moeten groeien."

Uit de krant