Afbeelding
2016

Jaarbeeld van Bussum: februari

Algemeen

BUSSUM - Er wordt deze maand vooral veel gesproken over de plannen voor een asielzoekerscentrum. Dat asielzoekerscentrum moet gaan komen op Crailo. Er wordt gesproken over aantallen. 

Nadat vaststaat dat er zeshonderd vluchtelingen gaan wonen op het asielzoekerscentrum, wordt er verder gekeken naar plekken waar er nog een grote groep mensen opgevangen gaat worden. De gemeente stelt al snel dat andere gemeenten maar moeten komen met opvangplekken. De gemeente helpt alleen nog met de opvang van statushouders.

Er komt langzaamaan wel wat meer draagvlak voor de komst van de zeshonderd asielzoekers, maar protesten houden ook aan. Dat komt tot een hoogtepunt als bezwaarmakers hun standpunten mogen presenteren aan de gemeenteraad. Met felle woorden wordt tekeer gegaan tegen de komst van de asielzoekers. Het zet kwaad bloed. Raadsleden lopen boos weg. 

Wachten op monumentenstatus klooster Mariënburg
Het gaat nog wel even duren voordat klooster Mariënburg een monument wordt, zo wordt bekend. Er wordt al veel langer gesproken over een monumentenstatus voor het Bussumse klooster. Het klooster behoort tot de meest beeldbepalende bouwwerken van Bussum. Met het geven van een monumentenstatus hoopt de gemeente het gebouw te behoeden voor eventuele sloop, maar deze status laat nog steeds op zich wachten. 

Emmaschool mag naar Graaf Florislaan
De Emmaschool mag het schoolgebouw aan de Graaf Florislaan gaan betrekken. Dat bepaald de Raad van State. De bezwaren van buurtbewoners worden van tafel geveegd. De rechters stellen onder meer dat de gevreesde overlast wel mee gaat vallen.  

Bussumse verdachten van mensensmokkel gepakt
De marechaussee houdt enkele Bussumers aan als verdachten van mensensmokkel. De Bussumers worden ervan verdacht een mensensmokkelbende te hebben gevormd. De bende had het plan om met een boot asielzoekers naar Engeland te brengen. De bende kon worden opgerold toen een boot met 24 vluchtelingen en twee verdachten op het punt stond om de oversteek te maken. Dat kon worden voorkomen. 

Bussumer op straat neergestoken
Er wordt een jonge Bussumer op straat neergestoken. Na een opstootje wordt de jongen aangevallen. De jongen raakt gewond en moet met een ambulance worden afgevoerd. De verdachte wordt al snel aangehouden. 

Uit de krant