Afbeelding

Eén op de zeven huurders woont te goedkoop

Politiek

GOOISE MEREN - Eén op de zeven huurders van een sociale huurwoning woont te goedkoop. Dat meldt de gemeente. Het gaat om een percentage van 14,7 procent aan goedkope scheefhuurders. 

Goedkope scheefhuurders hebben een sociale huurwoning met een huurprijs van 699,48 euro of lager per maand, maar hebben een inkomen van meer dan 38.690 euro per jaar. De groep scheefhuurders houdt goedkope huurwoningen vast en dat zorgt voor knelpunten op de huurmarkt.

De gemeente Gooise Meren heeft net wat meer goedkope scheefhuurders dan de doorsnee Nederlandse gemeente (13,8 procent), maar vergeleken met de hele regio Gooi en Vechtstreek (15,4 procent) doet de gemeente het weer net wat beter.

Een op de zes dure scheefhuurders 
Aan de andere kant woont één op de zes huurders van een sociale huurwoning te duur. Het gaat om 16,3 procent van het huurdersbestand.

Het gaat dan om mensen die vanwege hun inkomen aanspraak mogen maken op huurtoeslag, maar in een te dure woning wonen met een huur boven de zogenoemde 'aftoppingsgrens'.

Gooise Meren heeft meer dure scheefhuurders dan het Nederlands gemiddelde (14,6 procent), maar scoort ook hier beter dan de rest van de regio (18,4 procent). 

Uit de krant