Afbeelding

Gemeente werkt aan parkeerreglement

Buurt & wijk

GOOISE MEREN - Er wordt momenteel achter de schermen gesproken over het parkeerreglement van de gemeente.

Er moet een parkeerreglement komen zodat door de hele gemeente straks dezelfde regels voor parkeren gelden. Nu wordt er per kern nog met andere regels gewerkt.

Er wordt onder meer nagedacht over wat parkeren straks gaat kosten. Voor de hele gemeente moeten voor alle verschillende parkeerdiensten dezelfde tarieven gehanteerd gaan worden. Dat zal betekenen dat een parkeerkaartje op bepaalde plekken duurder zal gaan worden en op andere plekken juist goedkoper.

Sleutelen aan regels
Door te sleutelen aan de kosten kan de gemeente het parkeren ook meer gaan reguleren. Er wordt onder meer over nagedacht om parkeren aan straten waar doorgaans veel geparkeerd wordt duurder te maken dan aan straten waar een lagere parkeerdruk geldt. Datzelfde zou de gemeente met de parkeergarages kunnen doen: door garageparkeren goedkoper te maken dan straatparkeren kan de gemeente automobilisten aanmoedigen om de garage te gebruiken. Dat zou rust geven op straat en volgens de gemeente verbetert dat de verblijfskwaliteit en daarmee de economische potentie van het centrum. Voor al deze voorbeelden geldt dat de gemeente er nog over nadenkt en eventuele plannen nog verder moet uitwerken de komende tijd.

Bussumse proef
Een plan waar de gemeente hoe dan ook mee aan de slag gaat, is parkeren in aanloopstraten naar het centrum van Bussum voor een bepaalde duur kosteloos te maken. Het moet meer mensen naar het centrum trekken. Er wordt nog nagedacht hoe dat vormgegeven kan worden. De gemeente denkt aan betaald parkeren met het eerste uur gratis of een blauwe zone. De proef wordt later geëvalueerd.

Plannen besproken
Er wordt volgende week gesproken over de kaders voor de parkeerplannen. De gemeente gaat er dan verder mee aan de slag. Volgend jaar wordt er meer bekend over wat de gemeente exact gaat doen. Dan moet er ook een klap gegeven worden op de plannen door de gemeenteraad.

Uit de krant