'Het is normaal gesproken niet zo'n rommeltje op mijn bureau'
'Het is normaal gesproken niet zo'n rommeltje op mijn bureau'

Horlogemaker Willem Berends hoeft niet meer op de tijd te letten

Human Interest

BUSSUM - Mechanische, kwarts-, digitale en automatische horloges: 41 jaar lang repareerde Willem Berends de meest uiteenlopende exemplaren, maar na vandaag stopt hij ermee. Morgen, donderdag, neemt hij afscheid bij juwelier Geerling. De 65-jarige Bussumer gaat volop genieten van zijn pensioen, want hij kan heel goed nietsdoen.

Volgens Willem is horlogemaker een uitstervend beroep. Goedkope horloges die kapotgaan worden gewoon weggegooid en het repareren van de duurdere exemplaren wordt steeds kostbaarder. Of hij daar treurig van wordt? Niet echt eigenlijk. Hij is een man die dingen goed los kan laten, vindt hij zelf. Zijn vele mooie herinneringen daarentegen, koestert hij. Het kopje koffie dat zijn collega's meerdere keren per dag komen brengen bijvoorbeeld. "Ik word hier echt verwend, de koffie wordt zelfs al doorgeroerd naast me neergezet."

Voldoening
Ook de waardering voor zijn werk en vakmanschap van klanten en collega's maken deel uit van die herinneringen. "Die waardering heeft me altijd veel voldoening gegeven", bekent Willem.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant