Afbeelding

Buurgemeenten moeten fuseren

Politiek

REGIO - In de Gooi en Vechtstreek moeten in 2023 maximaal nog maar drie gemeenten over zijn. Dat adviseert Deloitte in een rapport aan de provincie Noord-Holland.

Als dat advies opgevolgd wordt, betekent dat de huidige zeven gemeenten in de komende zeven jaar tot fusies moeten zien te komen. Het gaat om Laren, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Weesp, Wijdemeren en Huizen.

Deloitte voerde het onderzoek uit in opdracht van de provincie Noord-Holland. Hoewel bijna alle gemeenten op dit moment naar behoren presteren, is de huidige situatie niet te handhaven, zo stellen de onderzoekers. De bestuurskracht zal de komende jaren achteruitgaan en niet meer voldoende zijn, zo luidt de conclusie.

Mogelijkheden
De bestuurskracht van de regio moet versterkt worden door een verregaande samenwerking of een fusie, waarbij maximaal drie gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek ontstaan.

Opvallend is dat de onderzoekers de vorming van één Gooigemeente als meest wenselijke optie beschouwen, maar dat niet direct als eindpunt neerzetten. Geadviseerd wordt om de gemeenten tot medio 2019 de kans te geven om zelf met inwoners keuzes te maken die passen in dit beeld.

Regie
De provincie zal hierbij dan wel de regie moeten nemen, is de aanbeveling. Als er geen overeenstemming komt, hakt de provincie in 2019 de knoop door.

Uit de krant