Afbeelding

Politie wil camera's in landelijke databank

Algemeen

BUSSUM - De politie roept ondernemers en particulieren met een camera op om zich aan te sluiten bij 'Camera in Beeld'. Dit is een landelijk systeem waarbij camera's met zicht op de openbare weg zijn aangesloten. 

Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker voor particulieren en ondernemers om hun huis, auto of andere eigendommen te bewaken met een camera. Ook de politie is zich hiervan bewust en ziet mogelijkheden. 

Contact
De camera's die aangemeld worden bij de databank kunnen bijvoorbeeld helpen met het opsporen van daders van een overval, straatroof of inbraak. "De politie kan snel zien of er camerabeelden aanwezig zijn die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera."

Privacy
Een belangrijke factor waar de politie rekening mee moet houden bij het opzetten van 'Camera in Beeld' is privacy. De politie kijkt daarom na aanmelding ook niet mee via het camerasysteem. Na een incident moet de eigenaar eerst toestemming geven voordat politiemedewerkers de beelden kunnen zien. Ook blijven de beelden alleen bij de politie. Wel kunnen de camerabeelden mogelijk gebruikt worden als bewijs.

Uit de krant