Afbeelding

Bussumse Sandra kan nu mét haar hond boodschappen doen

Algemeen

BUSSUM - Mensen met een hulphond mogen vanaf vandaag niet meer geweigerd worden in winkels. "Goed nieuws", zo zegt Bussumse Sandra Zwagerman, al enkele jaren afhankelijk van haar hulphond Ysa. 

Dat hulphonden nu overal toegelaten moeten worden komt door een aangenomen VN-verdrag. Hard nodig, want tot voor kort werd Sandra's hond meermaals weggestuurd als ze ergens boodschappen kwamen doen. "Bakkers, slagers en koffiezaken hebben ons geweigerd, maar dat kan dus niet meer", vertelt ze. "Zonder Ysa kom ik niet eens de winkel binnen, want een deur open doen zit er met mijn kapotte schouders niet in. Soms doe ik eerst boodschappen, breng ik die thuis en dan ga ik zonder Ysa nog een keer terug naar de bakker omdat ze niet mee naar binnen mag. Dat is toch van de zotte?"

Volgens Sandra werd haar hond vaak geweigerd omdat ondernemers gewoonweg niet weten wat ze aan moeten met een hulphond.

Nog wel andere obstakels
Even naar de slager of bakker gaan moet nu dus een stuk makkelijker worden voor Sandra, maar het kan nog beter. De straten van het Bussumse centrum hebben nog vele obstakels en dat blijkt een crime te zijn als je in een rolstoel zit. Een kleine wandeling door het dorp om op de foto te gaan brengt dat al aan het licht. De stoep af bij de Albert Heijn, maar aan de overkant kun je de stoep niet op. Bij de fotozaak op de hoek staat een bus geparkeerd, weer die hoge stoep af, bijna een botsing met een fietser. De eerste drie minuten beloven al niet veel goeds. Gelukkig lacht Sandra er maar om, want ja, wat moet ze anders?

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant