Afbeelding

Kans dat gemeente bestraft wordt

Financieel

GOOISE MEREN - Er bestaat een kans dat de gemeente bestraft wordt omdat het de jaarstukken niet op tijd op orde heeft. Dat laat de wethouder weten aan de gemeenteraad. 

Er wordt momenteel nog gesleuteld aan de bewuste jaarstukken. Het gaat om de gemeentebalans over afgelopen jaar van de ex-gemeenten Bussum, Naarden en Muiden. De gemeente moet de stukken normaal gesproken nog deze week opsturen naar het Rijk en de provincie, maar doordat er nog door een accountant naar de stukken gekeken wordt gaat dat langer duren. 

Als de gemeente de stukken te laat opstuurt, kan het gevolg worden dat het Rijk de geldkraan naar de gemeente even dichtdraait: het Rijk kan de uitkering uit het Gemeentefonds geheel of deels opschoten voor een half jaar en daarnaast kan de gemeente voor 5 procent gekort worden op dat bedrag. De provincie kan ook nog eens besluiten het verscherpt financieel toezicht dat de gemeente Gooise Meren al heeft te verlengen. 

De gemeente probeert nog aan de extra straffen te ontkomen door de jaarstukken wel al te behandelen en door te sturen aan het Rijk en de provincie. De accountantsverklaring wordt dan nagestuurd. De gemeente laat weten dat een groot deel van de Nederlandse gemeenten de stukken nog niet helemaal op orde heeft. Dat heeft te maken met de veranderingen van het sociaal domein. 

Uit de krant