Afbeelding

Accountantskamer: klacht tegen Heijman-rapport gegrond

Politiek

BUSSUM - De Accountantskamer, de tuchtrechter voor accountants, heeft de klacht van Hart voor Bussum en GOP tegen hoogleraar Marcel Pheijffer en het door hem gemaakte rapport over het handelen van ex-burgemeester Henk Heijman gegrond verklaard.

Pheijffer onderzocht het declaratiegedrag van de oud-burgemeester. Hart voor Bussum en de GOP konden zich niet vinden in de uitkomsten en stapten daarom naar de accountantskamer. De klacht van de twee partijen kende 14 'klachtonderdelen'. Daarvan werden er meerdere ongegrond verklaard, maar de tuchtrechter was het wel eens met het een van de voornaamste klachtonderdelen. Dat was voldoende om de gehele klacht over het rapport gegrond te verklaren. 

Niet gehouden aan 'scope' van onderzoek
Volgens de tuchtrechter heeft hoogleraar Pheijffer zich niet gehouden aan de 'scope' van het onderzoek, kort gezegd datgene dat onderzocht dient te worden en wat niet. De Accountantskamer zegt daarover: "Pheijffer heeft hiermee gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid." Daarnaast heeft Pheijffer onvoldoende opgeschreven aan welke wettelijke regels eventuele onterechte vergoedingen aan burgemeester Heijman werden getoetst. Dat had wel gemoeten. 

De Accountantskamer vond het geheel echter onvoldoende om een strafmaatregel te nemen tegen de hoogleraar. Pheijffer dient alleen de griffiekosten te betalen van 70 euro. 

Andere klachtonderdelen ongegrond
Andere klachtonderdelen werd dus wel ongegrond verklaard. Hart voor Bussum en GOP verweten de hoogleraar vooral de onderzoeksopdracht te hebben aangenomen zonder dat vooraf exact beschreven was wat er onderzocht zou worden. Daarnaast stelden de twee partijen eveneens dat de hoogleraar 'onvoldoende objectief' was. De Accountantskamer weerlegde deze punten.  

Hart voor Bussum laat weten blij te zijn met de uitspraak, maar zegt zich wel zorgen te maken over zorgvuldigheid in het openbaar bestuur.

Lees hier de gehele uitspraak van de Accountantskamer (PDF)

Uit de krant