Afbeelding

De doro wot van Tinbit

Algemeen

BUSSUM - De Wereld BBQ komt er weer aan. Later deze maand, op zondag 29 mei, stroomt het veldje van de Groene Long weer vol met mensen voor de grote barbecue. 

Als opwarmertje voor de barbecue plaatst de krant de komende weken elke week het verhaal van een van de deelnemers. Met het recept kun je vervolgens zelf aan de slag. Deze week: de doro wot van Tinbit

Doro wot

Stoofpot met kippenvlees en groenten uit Ethiopië

Ingrediënten voor ongeveer 4 tot 5 personen

100 g boter, eventueel al met specerijen gesmolten
1 kilo uien
4 teentjes knoflook
800 ml water
Snufje gemalen gember, zwarte peper en zout
4 drumsticks* (in Ethiopië gebruiken de mensen de hele kip)
4 eieren, hardgekookt en gepeld
2 eetlepels berbere** (rodepepermix)
50 g tomatenpuree
Citroensap of citroen (om de kip te wassen)

Bereidingswijze

Was de drumsticks tot de geur goed is en laat ze 30 minuten in citroensap weken in een grote kom. Giet af.
Pel de uien en knoflook, snij ze heel fijn en pers de knoflook.
Doe de ui, zonder vet, in een grote dikke pan op middelhoog vuur. Bak en roer tot de ui goudbruin en zacht is. Voeg de boter toe en roer tot de ui een beetje zacht is. Voeg de knoflook, gember, zwarte peper, tomatenpuree en berbere toe en roer.
Voeg vervolgens 250 ml water toe en roer. Breng het langzaam aan de kook en roer goed, zodat het niet aanbrandt. Laat het enkele uren op laag vuur sudderen en doe er meer water bij als dat nodig is.
Prik ieder stukje kip en ieder ei aan een mes of vork. Doe ze bij lage temperatuur in de saus tot de kip en eieren het aroma van de saus hebben opgenomen. Haal de pan van het vuur.
Serveer de doro wot met injera, brood of rijst.

* in plaats van kip is het mogelijk om vlees te gebruiken.
** berbere is een zeer pittige rodepepermix en bevat voornamelijk chilipeper, ketoembar, kruidnagel, knoflook, uien en corrorima. Dat is de basis van de keuken van Ethiopië.

Injera (pannenkoekbrood)

In Ethiopië maken de mensen injera van teff. Hier gebruiken we tarwebloem.

Ingrediënten

½ kilo tarwebloem of zelfrijzend bakmeel
1 pakje droge gist
1 l warm water (lauw), iets meer dan nodig
1 kop gierstmeel of maïs

Bereiding

Doe eerst de tarwebloem of zelfrijzend bakmeel en de gist in een kom. Daarna voeg je het water erbij en meng je het tot een tamelijk (redelijk) dun en glad deeg.
Je moet het deeg één dag in een kamer laten rusten. De volgende dag giet je het water af en meng je nog een keer.

Nu moet je het geheel nog 15 tot 20 minuten laten rusten. Daarna het deeg als pannenkoeken bakken.

Uit de krant