Afbeelding

De kubba van Farah Hannah

Algemeen

BUSSUM - De Wereld BBQ komt er weer aan. Later deze maand, op zondag 29 mei, stroomt het veldje van de Groene Long weer vol met mensen voor de grote barbecue. 

Als opwarmertje voor de barbecue plaatst de krant de komende weken elke week het verhaal van een van de deelnemers. Met het recept kun je vervolgens zelf aan de slag. Als aftrap: de kubba van Farah Hannah. 

Het recept

Nodig voor een kilo kubba
1 kilo harde griesmeel (1 eetlepel griesmeel apart houden)
1 kilo gehakt (runder- of lamsgehakt of gemengd)
8 uien (heel erg fijn gesneden)
3 tenen knoflook (in dunne plakjes)
1 eetlepel gedroogde munt
1 eetlepel baharat
1 theelepel zwarte peper en
1 theelepel zout, of naar smaak
2 blikjes tomatenpuree*
1,5 liter gekookt water

Zonnebloemolie
Grote soeppan en koekenpan

(*variant: in plaats van de tomatenpuree en 1,5 liter water - neem je 1 liter Griekse yoghurt en een halve liter water, eveneens zachtjes koken)

Bereiden
De griesmeel spoelen met koud water. Tussen de handen uitknijpen en ongeveer 1 uur in een kom laten staan. Ondertussen het gehakt met de uien bakken in een klein laagje olie. Als het gehakt en de uien 'droog' zijn, kunnen de kruiden erbij. Laat het gehaktmengsel goed afkoelen.

Na een uur kun je de griesmeel tot een stevige pap pureren, of met de handen fijnkneden tot een kleverig deeg. Neem steeds een plukje van het deeg en rol het tussen je handen tot een klein balletje, druk het daarna tot een rond kommetje en schep er een lepel gehaktmengsel in. Vouw het pakketje goed dicht. Eventueel even na-rollen. Tip: spoel tussendoor je handen met water af, dan plakt het deeg minder aan je vingers. Deze deeghapjes kun je direct verwerken of invriezen tot de dag voor gebruik.

Vervolgens zetten we een grote, hoge soeppan op het vuur met twee eetlepels olie. Laat het flink heet worden en doe er dan twee blikjes tomatenpuree bij. Even doorroeren. Vervolgens 1,5 liter kokend water erbij doen. Zodra het kookt doen we de deeghapjes erin. Geen deksel op de pan! Pas dan doen we de knoflook erbij en een eetlepel losse griesmeel, voor het binden van de soep.

Laat het gerecht ongeveer 15 tot 25 minuten koken (afhankelijk of de hapjes waren ingevroren). Als de deeghapjes gaan drijven is het klaar. Roer af en toe heel voorzichtig zodat de deegballetjes los blijven van elkaar.

Het gerecht kan als een soep opgeschept worden in soepborden en kan zowel lauw, koud of warm gegeten worden. Strooi er nog een flinke eetlepel gedroogde munt overheen.

Uit de krant