Afbeelding

Geen andere voorrangsregels voor ex-asielzoekers

Politiek

GOOISE MEREN - Statushouders houden voorrang als het gaat om het verdelen van het aanbod huurwoningen. Dat stelt de gemeente na vragen van Hart voor Bussum. Het gemeentebestuur gaat geen voorrangsregels voor deze groep ex-asielzoekers aanpassen. 

De gemeente moet elk half jaar een aantal statushouders aan een woning helpen. Deze groep ex-asielzoekers vallen onder dezelfde groep als andere mensen met een urgentieverklaring zoals hulpbehoevende ouderen en hebben dus voorrang op 'normale' burgers. Door heel Nederland wordt gekeken of deze regels aangepast kunnen worden om statushouders geen voorrang meer te geven. Dat moet verdringing op de woningmarkt deels voorkomen. Gemeenten en regio's mogen echter zelf bepalen hoe ze omgaan met ex-asielzoekers. 

Versneld bouwen heeft de voorkeur
Als de andere gemeenten van de regio er hetzelfde over denken zouden de voorrangsregels voor statushouders aangepast kunnen worden, maar de gemeente Gooise Meren ziet daar geen aanleiding toe. "We hebben wel zeker te maken met een verdringingseffect op de markt voor sociale huurwoningen, maar dat probleem hadden we al. Als gemeente hebben we de voorkeur om versneld meer woningen te gaan bouwen. Daar worden we allemaal beter van, maar dat duurt wel even. We gaan geen voorrangsregels aanpassen. Het gaat over het algemeen goed momenteel."

Uit de krant