Afbeelding

Crailo-deal rond: komst 600 vluchtelingen zeker

Algemeen

BUSSUM - Dat er zeshonderd vluchtelingen naar Crailo komen, staat nu vast. Maandag werd een akkoord gesloten voor de opvang: Crailo wordt de komende tien jaar verhuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en daarmee wordt Crailo officieel een azc. De deal werd vandaag bekendgemaakt. 

De zeshonderd vluchtelingen worden verdeeld over fases geplaatst op Crailo. Eerst komen er vanaf volgende maand driehonderd vluchtelingen te wonen. Dat aantal wordt daarna stap voor stap verdubbeld: volgend jaar februari zullen er zeshonderd vluchtelingen op het asielzoekerscentrum wonen. Dat gebeurt voor tien jaar. Een deel van de vluchtelingen zal zich later, met een verblijfsvergunning op zak, definitief in de regio vestigen. 

Crailo moet verbouwd worden
Voordat de grote groep vluchtelingen kan komen wonen op Crailo moet er nog heel wat gebeuren. Er wordt gewerkt om het complex klaar te maken om een asielzoekerscentrum te worden. Enkele bestaande gebouwen moeten gebruiksklaar worden gemaakt en er wordt gewerkt aan de bouw van extra panden voor de opvang. Dat gaat enkele maanden duren.

Zoektocht naar andere plekken gaat door
Nu de plannen voor de opvang van asielzoekers op Crailo rond zijn, gaat de zoektocht naar andere opvangplekken gewoon door. De plannen om in totaal twaalfhonderd asielzoekers op te vangen in de regio liggen nog steeds op tafel. Verwacht mag worden dat het COA op korte termijn wederom een formeel verzoek doet aan de regio om zeshonderd vluchtelingen te huisvesten. Waar deze vluchtelingen opgevangen moeten gaan worden, is nog niet bekend.

Uit de krant