Afbeelding
Andre Verheul

Begroting aangenomen, woonlasten blijven dit jaar nog gelijk

Politiek

BUSSUM - De gemeenteraad heeft woensdag flink gedebatteerd over de begroting, maar heeft deze - inclusief lastminutewijzigingen - toch aangenomen. De ozb-belasting gaat komend jaar omhoog maar de woonlasten worden, zoals eerder afgesproken, laag gehouden. Dat kan alleen bewerkstelligd worden door Bussumse huishoudens te compenseren. Hoe dat vanaf volgend jaar moet, is nog niet duidelijk.

Opmerkelijk was dat op het allerlaatste moment pas bleek dat er met diverse kosten, zoals de opvang van vluchtelingen en het aanleggen van een brug in Naarden, in de begroting geen rekening was gehouden. Dit zou een fors structureel begrotingstekort opleveren. En dus moest er iets gebeuren. De coalitiepartijen in de raad besloten om nog snel met een nieuwe maatregel te komen. Die komt op het volgende neer: de ozb wordt gelijkgetrokken in alle gemeenten naar het gemiddelde niveau van de drie tarieven. Dit leidt tot een hogere belastingaanslag in Bussum ten opzichte van 2015. Deze kosten kunnen deels gecompenseerd worden door een lagere rioolheffing en reclamebelasting. 

Wethouder: problemen snel oplossen
Wethouder Jan Franx van Financiën vond het beter om nu, voor het vaststellen van de begroting, met een goede oplossing te komen, ook al was het op het laatste moment. Hij ervoer het als een steun in de rug dat de raad met het nieuwe voorstel kwam. Voor de bezuinigingen die er nog aan zitten te komen zal hij ook de inwoners gaan betrekken.

PvdA: verhogen belastingen 'paniekvoetbal'
PvdA'er Gerard Boekhoff, die de afgelopen jaren de wethouder Financiën van Bussum was, had flinke kritiek op de begroting. Hij vond dat er niets goed was aan dit 'overhaaste besluit'. Hij sprak over het verhogen van de belastingen via de achterdeur en paniekvoetbal. Later deed hij, tevergeefs, een oproep naar de hele raad om niet akkoord te gaan met deze nieuwe plannen.

Kritiek andere partijen
50PLUS vond dat de toelichting op de cijfers van geen kant klopte en kon daarom het plan niet steunen. Ook de GOP meende vaak genoeg gewezen te hebben op de kosten die eraan zaten te komen en zei dat de wethouder dit had kunnen weten. De VVD zei juist dat er nu pas dossiers worden opgemaakt waardoor blijkt dat het gat in de begroting oploopt. Dit zou de reden zijn om de inkomstenkant nader te bekijken. Hart voor Bussum vond helemaal niets nieuw aan de kosten. Het CDA vond dat de ozb niet zomaar omhoog kon, maar meent dat er nu onvermijdelijke kosten zijn en ging akkoord. 

Afbeelding

Uit de krant