Afbeelding

Moet de gemeente gaan nadenken over een vuurwerkverbod?

Algemeen

GOOISE MEREN - Moet de gemeente gaan nadenken over een vuurwerkverbod? Dat vragen de raadsleden van GroenLinks aan de burgemeester. Afgelopen week werd er kort gesproken over het punt. 

Een algeheel vuurwerkverbod wordt geen haalbare kaart, maar volgens de burgemeester valt er als de raad daar ook achter staat 'best te praten' over het maken van zones waar op oudejaarsavond geen vuurwerk wordt toegestaan. De afgelopen jaren maken steeds meer gemeenten zulke zones om overlast door vuurwerk te beperken, met als grootste voorbeeld buurgemeente Hilversum waar de gemeente ook zulke zones heeft ingesteld. Afgelopen oudejaarsavond bleek het daar best een succes. 

Geen grote problemen, wel klachten
De gemeente Gooise Meren kende de afgelopen jaren geen grote problemen met vuurwerk. Wel ontstond er her en der schade door vuurwerk aan afvalbakken, postbussen en andere zaken op straat. En er waren heel wat klachten: het afgelopen jaar 264, waarvan meer dan de helft van Bussumers. Het gaat vooral om overlast van harde knallen. Heel wat van deze problemen kunnen worden opgelost door (om maar wat te noemen) het centrum van de gemeente vuurwerkloos te maken, zo stelt GL.

Hoe nu verder?
Of de gemeenteraad verder gaat praten over het vuurwerkverbod moet de komende maanden helder worden. Veel zal afhangen van de eventuele komst van door de gemeente gehouden vuurwerkshows voor elke gemeentekern, net als Hilversum dat doet. De gemeente gaat, op voorspraak van de VVD, onderzoeken of dat plan kans van slagen heeft. Volgens de VVD moet het houden van zo'n vuurwerkshow hoe dan ook al veel overlast door vuurwerk tegen kunnen gaan, maar ook problemen met zwerfafval. Er wordt over 3 maanden meer bekend over de kansen van het plan. Wordt dus vervolgd...

Uit de krant