Afbeelding

Problemen bij brandweer zijn wel degelijk bekend

Algemeen

BUSSUM – Er zit licht tussen de ontkenningen van veertien dagen geleden op de problematiek die speelt bij de brandweer en de antwoorden van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek op vragen van RTV NH. Secretaris Algemeen Bestuur én brandweercommandant John van der Zwan meldt in een door hem ondertekende brief dat de signalen over onvrede en de kloof tussen top en werkvloer wel degelijk zijn opgevangen.

"Op zich wordt door ons het beeld herkend dat brandweerpersoneel moeite heeft of kan hebben met de invoering van het systeem Uitruk op Maat c.q. het werken met de variabele voertuigbezetting", zo reageert de Veiligheidsregio op de vraag of vrijwilligers en beroepskrachten moeite hebben met de manier van werken.

Gewaarborgd
Wel meldt Van der Zwan dat hij de zorgen over het gebruik van het systeem met een tweemansbusje en vier personen in een tankauto die er achteraan komen niet deelt. Het personeel is immers goed getraind, de veiligheid van brandweerlieden én inwoners is gewaarborgd en door het nieuwe uitruksysteem is de hulpdienst sneller ter plaatse.

Niet serieus
Deze antwoorden van eind vorige week schetsen toch een iets andere situatie dan de reactie van burgemeester Pieter Broertjes (tevens voorzitter van de Veiligheidsregio) en Van der Zwan. Twee weken geleden zeiden zij zich totaal niet te herkennen in de uitkomsten van het journalistieke onderzoek van RTVN NH en EenVandaag, waaruit naar voren kwam dat vrijwilligers massaal stoppen. Onvrede over de werkwijze en het niet serieus genomen worden door de leiding zijn daar onder andere de oorzaken van.

Kritiek
In de beantwoording gaat de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek eveneens in op de kloof tussen het management en de werkvloer. Waar Broertjes en Van der Zwan twee weken geleden ontkenden dat dit het geval was in de regio is in de brief toch iets anders te lezen. "Dergelijke signalen zijn ons ook bekend. Wij nemen deze zeer serieus. Personeel moet vrij zijn hun kritiek te ventileren en de leiding van de brandweerorganisatie moet hier adequaat mee omgaan."

In het artikel van RTV NH staat de link waarin de door Van der Zwan ondertekende brief helemaal te lezen is.

Uit de krant