Afbeelding

Burgemeester: 'Wat ons betreft 400 asielzoekers op Crailo'

Politiek

BUSSUM - Wat de gemeente Gooise Meren betreft komen er nog 'slechts' 400 vluchtelingen naar Crailo. Dat vertelde burgemeester Albertine van Vliet woensdag aan de gemeenteraad. Volgens de burgemeester zou het aantal vanaf volgend jaar kunnen toenemen naar 600, maar alleen als daar voldoende draagvlak voor komt. 

De gemeente zegt daarmee heel wat anders dan het Opvangverbond. Het verbond stelde woensdag dat er nog voor volgend jaar zeshonderd asielzoekers naar Crailo zouden kunnen komen, maar zegt geen woord over de daaropvolgende jaren. De gemeente Gooise Meren houdt dus vast aan lagere aantallen, ook voor de jaren daarna.

Twaalfhonderd asielzoekers onhaalbaar
Tot deze week was het plan om op Crailo een azc te maken voor de opvang van 800 tot 1200 asielzoekers. De burgemeester noemde vooral dat laatste aantal 'onhaalbaar'. "Er bestaat veel weerstand. We hebben te maken met het wegvallen van het draagvlak. En dat speelt wat ons betreft zeker mee", betoogde de burgemeester. "We moeten ons ook kunnen verantwoorden naar de burgers, op alle fronten."

Meerdere plekken met 400 asielzoekers
Wat Gooise Meren betreft wordt er weer teruggeschakeld naar het eerste plan om 3 plekken te maken waar 400 asielzoekers opgevangen kunnen worden, verdeeld over de streek. De burgemeester noemde dat plan "nog steeds het beste". 

Gemeenten praten verder
De komende dagen wordt er verder overlegd over de opvang van asielzoekers. De gemeenten praten nog met de provincie Noord-Holland en het COA, dat de opvang van asielzoekers regelt.

Uit de krant