Afbeelding

Gooise burgemeesters: 'In 2016 niet meer dan 600 vluchtelingen op Crailo'

Politiek

BUSSUM - Voorlopig komen er wat de burgemeesters van de regio betreft geen 1200 vluchtelingen op Crailo: in 2016 komen er niet meer dan 600. Dat hebben de burgemeesters van Hilversum, Gooise Meren, Weesp, Huizen, Laren, Blaricum en Eemnes vandaag besloten.

Volgens de zeven Gooise burgemeesters is het draagvlak voor een grootschalige opvang de laatste weken in de regio fors afgenomen. Zij verzoeken het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om het plan om 800 tot 1200 vluchtelingen te huisvesten nu aan te passen. 

Kleinschalig
Ze vragen het COA daarnaast om terug te keren naar de oorspronkelijke aanpak van de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek. Dat ging uit van kleinschalige opvang. De burgemeesters zien Crailo nog steeds als de meest geschikte locatie voor zulke opvang.

Veilige leefomgeving
"Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen in de regio uiterst serieus. Er bestaat zeker draagvlak voor de komst van vluchtelingen, maar we constateren ook dat de onrust en de zorgen over grootschalige opvang fors zijn toegenomen. Behoud van maatschappelijk draagvlak is voor ons essentieel, net als het zorgen voor een veilige leefomgeving voor iedereen", meldt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum namens de zeven gemeenten.

In gesprek
Hij vervolgt: "We blijven de komende maanden in gesprek met de bevolking, provincie en COA over hoe de opvang in de praktijk uitpakt. We zullen in een serie kleinschalige, buurtgebonden bijeenkomsten luisteren naar onze inwoners, met hen in gesprek gaan over thema's als veiligheid en leefbaarheid en de ideeën optekenen die inwoners hebben om een bijdrage te leveren aan de opvang."

Uit de krant