Afbeelding

Toch kans op kleinschalige opvang asielzoekers?

Politiek

BUSSUM - Wat de VVD betreft wordt er toch nog een keer gekeken naar kleinschaliger opvang van asielzoekers op Crailo. De grootste gemeenteraadsfractie komt vandaag (woensdag) met een motie om de plannen voor een groot azc nogmaals onder de loep te nemen.

Enkele maanden geleden was er al een plan om plekken te zoeken waar 400 asielzoekers per gemeente opgevangen zouden kunnen worden. De door de regiogemeenten aangedragen plekken werden echter stuk voor stuk afgewezen door het COA, dat de opvang van asielzoekers regelt. Daardoor wordt er nu gesproken over één opvangplek voor achthonderd tot twaalfhonderd asielzoekers op Crailo. "We hopen dat alle opvangplekken nog eens onder de loep genomen worden. Het was best gek dat alle aangedragen plekken werden afgewezen. We kunnen ons niet voorstellen dat er geen andere goede plekken gevonden kunnen worden", zegt VVD'er Hugo Bellaart.

Alleen maar voordelen
Volgens de VVD heeft kleinschaliger opvang alleen maar voordelen. Voor de bewoners van het azc zelf, maar eveneens voor de buurt. "De vluchtelingen worden dan veel beter opgevangen door de buurt, ze zullen de cultuur eerder leren kennen en het draagvlak onder buurtbewoners zal toenemen. Nu worden er ongeveer honderd asielzoekers opgevangen op Crailo. Dat gaat erg goed", stelt Bellaart. Een groep van ondertussen meer dan elfhonderd bewoners van Bussum-Zuid heeft om dezelfde redenen al langer problemen met de grote hoeveelheid asielzoekers.

Zeggenschap gemeente
Als de raad akkoord gaat met het voorstel van de VVD wordt het vooral de vraag welke zeggenschap de gemeente nog heeft over de opvang van asielzoekers. Crailo valt onder het beheer van de provincie Noord-Holland.

Uit de krant