Afbeelding

Gemeenteraad neemt bestuursakkoord aan

Politiek

BUSSUM - De gemeenteraad heeft woensdag het bestuursakkoord van het gemeentebestuur aangenomen. Het gemeentebestuur kan daarmee aan de slag met haar plannen. 

Net als een week geleden hadden raadsleden nog veel aan te merken op het bestuursakkoord. Er werd nog volop over gedebatteerd, waaronder over de bezuinigingen op de zorg en de woonlasten. Onder vuur lagen ook de afspraken met woningcorporaties over de verkoop van sociale huurwoningen. De PvdA vroeg in een motie om onmiddellijke stopzetting hiervan. Deze motie werd weggestemd, ondanks dat deze al wat werd afgezwakt tijdens de vergadering. Ook een tweede motie van de PvdA kreeg slechts steun van de andere drie oppositiepartijen.

De twee moties die Hart voor Bussum indienden werden na toelichting en toezegging van medewerking door de portefeuillehouders teruggetrokken. Wat betreft de eventuele bezuinigingen op de woonlasten werd vanuit de VVD te kennen gegeven dat 'op geen enkel punt een taboe ligt wat bezuinigen betreft'. In theorie betekent dit dat er dus overal op bezuinigd kan worden. De VVD-voorman noemde het: 'meer ruimte om te sturen maar ook om beperkt te houden.' Wat betreft mogelijke bezuinigingen op de zorg klonk er enige geruststelling. "We willen steun bieden maar de kosten beperkt houden", legde hij uit. De oppositie kijkt nog wel reikhalzend uit naar de concrete invulling van het nog op hoofdlijnen in elkaar gezette coalitieakkoord. 

Aan het einde van de avond nam de raad het stuk dus toch aan. Dat was naar verwachting; de makers van het bestuursakkoord hebben een ruime meerderheid in de gemeenteraad. 

Uit de krant