Afbeelding

Weesp denkt aan samenwerken met Gooise Meren

Algemeen

GOOISE MEREN - De gesprekken van Weesp met Gooise Meren gaan over een mogelijke samenwerking tussen de twee gemeenten. Dat laten de gemeenten weten nadat afgelopen week bekend werd dat er gesproken wordt. 

De afgelopen maanden blijkt Weesp al op ambtelijk niveau eerst gesprekken te hebben gevoerd met de gemeente Bussum. Die gesprekken worden op korte termijn voortgezet met de gemeente Gooise Meren. Ook staat er nog een afspraak met de burgemeesters op de agenda. Waarom? Weesp staat er alleen voor nu samenwerkingspartner Wijdemeren, waarmee onder meer de zorgtaken worden geregeld, het laat afweten. 

Samenwerken tussen gemeenten 'vertrouwd'
Weesp is zich daarom aan het beraden op de bestuurlijke toekomst en probeert tegelijkertijd ook de zorg en andere afspraken te waarborgen voor de inwoners door te kijken met welke gemeente nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan kunnen worden. De stap naar Gooise Meren komt onverwachts, maar is niet onlogisch. De gemeenten Muiden en Weesp werkten voorheen op een aantal gebieden al nauw samen, onder meer met de ICT. Een samenwerking aangaan met Gooise Meren is daardoor redelijk vertrouwd.

Vooralsnog verkennende gesprekken
Hans Vertegaal van de gemeente Gooise Meren: "Op ambtelijk niveau zijn er op initiatief van Weesp vorig jaar verkennende gesprekken geweest met Bussum over mogelijke vormen van toekomstige ambtelijke samenwerking op een tweetal terreinen: Belastingen en Sociaal Domein. Andere onderwerpen zijn niet aan de orde geweest. Het lag voor Weesp voor de hand om deze gesprekken met Bussum te voeren, aangezien deze gemeente ook voor Naarden en Muiden de uitvoering van de taken in het Sociaal Domein verzorgde. Er is afgesproken om de verkennende gesprekken over de twee genoemde onderwerpen dit jaar voort te zetten. In dit stadium alleen nog op ambtelijk niveau."

De gemeente Weesp voegt daar nog aan toe: "Bestuurlijk is afgesproken zo mogelijk deze maand tot een gesprek te komen tussen de burgemeesters. (...) De gesprekken zijn kennismakingsgesprekken waarbij wordt bezien op welke manier partijen iets voor elkaar zouden kunnen betekenen. Een inhoudelijke agenda over een mogelijke gezamenlijke bestuurlijke toekomst is pas mogelijk nadat de gemeenteraad hierover een uitspraak heeft gedaan."

Uit de krant