Afbeelding

Twee jaar bouwen aan een sterke gemeente

Politiek

GOOISE MEREN - Bouwen aan een sterke gemeente en zorgen dat de kernen van de gemeente nog beter met elkaar verbonden worden: dat wordt de komende twee jaar het voornaamste doel van het gemeentebestuur van Gooise Meren.

Het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks heeft de naam 'Verbonden in verscheidenheid' meegekregen. "Dat vat alles meteen goed samen", zo zeggen de wethouders. Dat slaat vanzelfsprekend op het creëren van het gemeenschapsgevoel tussen de woonplaatsen. "Maar het slaat eveneens op het samenwerken tussen de leden van B en W, het samenwerken met de andere raadsleden en vanzelfsprekend ook op het samenwerken met de bewoners van onze gemeente."

Maar het bestuursakkoord gaat veel verder dan bouwen en samenwerken alleen. VVD, D66, CDA en GroenLinks hebben 5 speerpunten opgesteld voor de komende twee jaar. Het gaat om burgerparticipatie, economie/toerisme, duurzaamheid, preventie en regio.

Burgerparticipatie en economie/toerisme
Burgerparticipatie wordt onder meer vormgegeven door te starten met 'wijkwethouders'. Alle wethouders nemen straks een buurt onder hun hoede. Op het vlak van economie en toerisme gaat het gemeentebestuur aan de slag om de gemeente kort gezegd voor toeristen meer op de kaart te zetten. Daar moet de gemeente economisch beter van worden.

Preventie en duurzaamheid
Met preventie doelt het gemeentebestuur vooral op het voorkomen van problemen. Dat geldt voor zaken als jeugd- en ouderenzorg, maar ook over (verkeers)veiligheid. Er wordt veel aandacht gegeven aan preventieve maatregelen. Op het vlak van duurzaamheid wordt het doel gesteld om de gemeente voor 2050 energieneutraal te maken.

Regio
Daarnaast speelt de regio dus nog een grote rol. De gemeente Gooise Meren wordt, met 56.000 bewoners, een grote speler binnen de regio Gooi- en Vechtstreek en andere samenwerkingsverbanden. "Die positie zullen we benutten om de belangen van de bewoners van Gooise Meren goed te behartigen", stelt het bestuursakkoord.

Uit de krant