Kuda (vooraan, tweede van links) dreigt Nederland te moeten verlaten.
Kuda (vooraan, tweede van links) dreigt Nederland te moeten verlaten.

BFC-jeugd heeft zorgen over uitzetten hulptrainer Kuda

Sport

BUSSUM - De voetbaljeugd van BFC heeft grote zorgen over het lot van hulptrainer Kuda (21). De jonge voetbaltrainer van de Bussumse club heeft afgelopen week te horen gekregen nog deze maand het land te moeten verlaten. De BFC-jeugd hoopt dat Kuda toch mag blijven. 

De van oorsprong Zimbabwaanse Kuda kwam zeven jaar geleden als vluchteling naar de Hilversumse Meent, waar al een oom en tante woonden. Kuda begon al snel met voetballen bij BFC, maakte zijn middelbare school af en volgde een mbo-opleiding. De BFC'er is ondertussen volledig geïntegreerd en hoopt daarom te mogen blijven om verder te studeren en daarna te werken. 

Al van alles geprobeerd
Dat uitzetting voor Kuda dreigde was al langer bekend. De BFC'er mocht hier zijn studie afmaken, maar zou niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. De uitzetting van Kuda werd afgelopen zomer nog uitgesteld, maar nu wordt dat toch doorgezet. Kuda heeft al meerdere juridische wegen bewandeld om in Nederland te kunnen blijven, maar valt overal net buiten. Een brief van de burgemeester van Hilversum in 2013 heeft ook niet geholpen.

'Voordeelregel' voor Kuda
De voetballertjes van BFC hopen dat dat besluit alsnog wordt teruggedraaid. "Uiteraard snappen zij dat de bestaande asielregels gehandhaafd moeten worden. Maar nu er een instroom is van 80.000 nieuwe asielaanvragen, zou Kuda volgens hen de 'voordeelregel' moeten krijgen", zo laat BFC weten. 

Uit de krant