Afbeelding

Nieuwe inzichten over naamgeving Franse Kamp

Algemeen

BUSSUM - Jos Bazelmans van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed heeft ontdekt dat op de Franse Kamp-heide in 1809 een groot legerkamp gelegerd is geweest. Dit zou ook de naam Franse Kamp verklaren.

Bazelmans heeft dit bewijs geleverd na het bestuderen van documenten en het vinden van bewijzen in de bodem. Zijn conclusies zijn opvallend, want ze komen niet overeen met eerdere bevindingen. Tot voor kort werd er altijd van uitgegaan dat de naamgeving 'Franse Kamp' terugleidde naar een Franse troepeneenheid die in 1672, onder het bewind van Lodewijk XIV, een legerplaats opsloeg voor het beleg van de Vesting Naarden.

De naam het Franse Kamp, ook wel 'Kamp bij Naarden' genoemd, stamt volgens Bazelmans uit de tijd van Lodewijk Napoleon. Er zouden één zomer lang zo'n vierduizend soldaten gelegerd zijn. Bazelmans vond aanwijzingen in de bodem zoals kookkuilen en tentplatforms, behorende tot een kamp uit 1809. Ook is er een kaart in het Nationaal Archief gevonden die de vermoedens hebben bevestigd. Daarnaast zijn er 150 brieven gevonden over het kamp.

Bazelmans: "Deze soldaten verbleven hier een zomer om gezonde lucht op te doen. Dat was heel gebruikelijk die tijd. Het kamp werd vernoemd naar het dichtstbijzijnde garnizoen en dat was Naarden. De soldaten waren in afwachting van een invasie van de Engelsen. In het landschap zijn duidelijk sporen te zien en die worden de komende tijd verder onderzocht."

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:31
Afbeelding
Boerenbetoging bij ingang Media Park verloopt rustig Buurt / wijk 4 jul, 16:46
Afbeelding
Druif Bussum zeker voor herhaling vatbaar Foto’s 4 jul, 15:23
Logo
Afbeelding
Gezin Leyds uit Naarden doelwit van gerichte acties ‘Er is gewoon iemand die de opdracht heeft of een schuld heeft om de opdracht uit te voeren’ Algemeen 4 jul, 14:44
Afbeelding
Skatepark West in Muiden eindelijk open Algemeen 4 jul, 12:00
Afbeelding
BrinkPop Muiderberg groot succes foto’s 4 jul, 09:53
Logo
Afbeelding
Catherine Keyl opent nieuwe couveuseruimte Open dag Vogelhospitaal Naarden groot succes: jonge vogels zitten er weer warmpjes bij Natuur en Milieu 4 jul, 09:33
Afbeelding
Beach Event Muiderberg: 72 kids genieten volop foto’s 4 jul, 09:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief